Η επιλογή και η άσκηση ενός επαγγέλματος αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση καθώς πρόκειται για μια απόφαση καθοριστική για το μέλλον. Πολλοί μαθητές γνωρίζοντας την κρισιμότητα της επιλογής βρίσκονται σε αδιέξοδο και δε μπορούν να αποφασίσουν για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.
Τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού μπορούν να αποτελέσουν το μέσο για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο περιήλθαν οι μαθητές και μαζί οι γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους.
Η σημασία του τεστ
Σύμφωνα με τον οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού στοχεύει στο να βοηθήσει το νέο άνθρωπο να πάρει σωστές επαγγελματικές αποφάσεις μαθαίνοντας περισσότερα για τις κλίσεις και τις ικανότητές του, τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα και τις εργασιακές του αξίες.
Με άλλα λόγια, συμπληρώνοντάς το μπορεί να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα του εαυτού του και να δει πώς αυτή ταιριάζει καλύτερα με τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας.
Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί και να θυμούνται πάντα οι μαθητές και οι γονείς τους είναι ότι το τεστ από μόνου του δε μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Δεν αποτελεί πανάκεια για την επιλογή επαγγέλματος.
Το αποτέλεσμά του όμως σε συνδυασμό με μια συζήτηση των αποτελεσμάτων με έναν σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για το επαγγελματικό του μέλλον.
Δωρεάν τεστ
Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού παρέχει μέσω της ιστοσελίδας του τη δυνατότητα στους μαθητές να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό χρήστη συμπληρώνοντας στα κατάλληλα πεδία το όνομά τους, τον κωδικό που επιθυμούν να έχουν, την ημερομηνία γέννησης και να δώσουν μια έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση (email). Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα τους έρθει στο email τους ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον ΕΟΠΠΕΠ που θα λέει τα ακόλουθα:
«Σας ευχαριστούμε για την εγγραφή σας στο ΕΟΠΠΕΠ. Ο λογαριασμός σας έχει δημιουργηθεί ,αλλά χρειάζεται να ενεργοποιηθεί προτού μπορέσετε να τον χρησιμοποιήσετε. Για να τον ενεργοποιήσετε κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο ή κάντε τον αντιγραφή και επικόλληση στην μπάρα του περιηγητή σας».
Μετά την ενεργοποίηση μπορείτε να συνδεθείτε στο eoppep.gr/teens χρησιμοποιώντας το ακόλουθο όνομα χρήστη και κωδικό:
Όνομα χρήστη: Το username που έδωσε ο υποψήφιος κατά την εγγραφή του
Κωδικός: Ο κωδικός που έδωσε ο ενδιαφερόμενος κατά την εγγραφή του.
Ακολούθως ο μαθητής συμπληρώνοντας το username και τον κωδικό του έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τρία τεστ:
1. Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων: Το τεστ αυτό μέσα από 53 ερωτήσεις θα δείξει την περιοχή των κύριων ενδιαφερόντων, μέσα στα οποία πρέπει να βρεθεί το επάγγελμα που θα επιλέξει ο υποψήφιος, αν θέλει να είναι ικανοποιημένος από αυτό.
Το συγκεκριμένο τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων στηρίζεται στη θεωρία του John Holland (1959) και μέσα από αυτό ο υποψήφιος να δει τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα.
Σελίδα αποτελεσμάτων
Οργανωτικός/Διοικητικός Τύπος – Επιχειρηματικός Τύπος – Ερευνητικός Τύπος
Σχήμα: Από τις απαντήσεις που έδωσες προκύπτει ότι είσαι Οργανωτικός/Διοικητικός Τύπος – Επιχειρηματικός Τύπος – Ερευνητικός Τύπος τύπος (οι τρεις επικρατέστεροι τύποι σου σχηματίζουν το έγχρωμο τρίγωνο). Αυτό σημαίνει ότι σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς περισσότερο με επαγγέλματα αυτών των τομέων.
Επιλέγοντας ο μαθητής την ανάλυση των τριών υψηλότερων τύπων με βάση τις απαντήσεις του μπορεί να δει και ποια επαγγέλματα αντιστοιχούν σε κάθε τύπο.
2. Τεστ Εργασιακών Αξιών: Το εν λόγω τεστ βοηθά τον υποψήφιο να κατανοήσει τι θέλει να του προσφέρει η εργασία του. Τα αποτελέσματα στηρίζονται στις απαντήσεις που θα δώσει ο νέος σε 64 ερωτήσεις. Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Θα ήθελα μια δουλειά με ευέλικτο ωράριο εργασίας.
Ο βαθμός 1 σημαίνει ότι το συγκεκριμένο στοιχείο της εργασίας δεν είναι Καθόλου Σημαντικό για σένα. |
1 Καθόλου Σημαντικό |
Ο βαθμός 2 σημαίνει ότι το στοιχείο αυτό το αξιολογείς ως Ελάχιστα Σημαντικό. |
2 Ελάχιστα Σημαντικό |
Ο βαθμός 3 σημαίνει ότι το στοιχείο αυτό το αξιολογείς ως Μέτρια Σημαντικό. |
3 Μέτρια Σημαντικό |
Ο βαθμός 3 σημαίνει ότι το στοιχείο αυτό το αξιολογείς ως Μέτρια Σημαντικό. |
4 Μέτρια Σημαντικό |
Ο βαθμός 5 σημαίνει ότι το στοιχείο αυτό το αξιολογείς ως Πολύ Σημαντικό. |
5 Πολύ Σημαντικό |
3. Τεστ επαγγελματικών αποφάσεων: Το τεστ επαγγελματικών αποφάσεων, όπως αναφέρει και ο ΕΟΠΠΕΠ, μέσα από 23 ερωτήσεις θα βοηθήσει το μαθητή να διερευνήσει σε ποιο βαθμό οι παρακάτω τρεις βασικοί παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα του να προβαίνει σε σωστές και αποτελεσματικές επαγγελματικές επιλογές:
α) η έλλειψη ξεκάθαρων ενδιαφερόντων, δηλαδή η αδυναμία να προσδιορίσεις τα κυρίαρχα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα και συνακόλουθα η σύγχυση όσον αφορά στην επαγγελματική σου ταυτότητα (δηλαδή τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις αξίες σου),
β) η έλλειψη επαγγελματικής ωριμότητας όσον αφορά στον εργασιακό ρόλο, δηλαδή ο μικρός βαθμός σημαντικότητας που μπορεί να αποδίδεις στο ρόλο της εργασίας και γενικότερα της σταδιοδρομίας στη ζωή σου,
γ) τα εμπόδια που διαβλέπεται να υπάρχουν στο άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό σου περιβάλλον, αναφορικά με την υλοποίηση της επαγγελματικής σου προτίμησης.
Σύντομα και παιχνίδι ανάπτυξης δεξιοτήτων και σταδιοδρομίας
Σύντομα ο ΕΟΠΠΕΠ θα παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να παίξουν ένα διαδραστικό παιχνίδι που χρησιμοποιείται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία κ.α και θα βοηθήσει τους παίκτες να κατανοήσουν:
– Τις προσωπικές τους δεξιότητες και ικανότητες και να διαμορφώνουν θετική αυτοεκτίμηση.
– Τη σύνδεση των σχολικών και εξωσχολικών εμπειριών με την επιλογή καριέρας.
– Τη σπουδαιότητα της απόκτησης εκπαιδευτικών κα άλλων προσόντων στην εξεύρεση εργασίας.
– Τις διαδικασίες λήψης απόφασης, επίλυσης προβλημάτων εργασίας μέσα σε μια ομάδα κ.ά.
– Τις διαδικασίες αναζήτησης, κριτικής ανάγνωσης και αξιοποίησης της πληροφόρησης σχετικά με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες.
– Την επίδραση των επαγγελματικών επιλογών στην προσωπική ζωή.
– Την ανάγκη εξισορρόπησης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
– Τους πολλαπλούς ρόλους και τις ευθύνες που θα έχεις στην ενήλικη ζωή.