Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για τη φωτιά που ξέσπασε στον Ασπρόπυργο, όπου το 112 ηχεί διαρκώς από το πρωί σήμερα. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν σε διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή. Η φωτιά άρχισε να καίει σε Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά σε επαγγελματικούς χώρους. Μάλιστα, εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Από το 112 εστάλη μήνυμα που καλεί τους κατοίκους στην περιοχή Λάκκα Κατσαρή να απομακρυνθούν προς Ασπρόπυργο. «Εάν βρίσκεστε σε Λάκκα Κατσαρή απομακρυνθείτε προς Ασπρόπυργο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το μήνυμα.

Ακολούθησε ένα δεύτερο μήνυμα από το 112. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Οικισμό Ποντίων και Οικισμό Βέρας απομακρυνθείτε προς Ελευσίνα».

Το τρίτο μήνυμα ανέφερε: «Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες & παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Παράλληλα σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή. Ειδικότερα, λόγω της φωτιάς ανακοινώθηκε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • Στην έξοδο 4 της Αττικής Οδού και
  • Λεωφόρο ΝΑΤΟ από κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό

Πλέον διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στην έξοδο 4 της Αττικής Οδού.

Διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Κινέτα – Άνω Λιόσια, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, εξαιτίας πυρκαγιάς στην περιοχή του Ασπροπύργου, ανακοίνωσε η Hellenic Train. Η αμαξοστοιχία 1309 έχει ακινητοποιηθεί στο Σιδηροδρομικό Κινέτας. Αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις.

Τα δρομολόγια του Προαστιακού Κιάτο-Πειραιάς θα υποκατασταθούν από λεωφορεία στο τμήμα Άνω Λιόσια- Νέα Πέραμος, εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης το πιο σοβαρό – Η εξέλιξη σε Εύβοια, Ροδόπη, Κύθνο, Βοιωτία

Το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης είναι το σοβαρότερο, αυτό που απασχολεί περισσότερο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει κοπάσει καθόλου ο άνεμος, πνέει με ένταση 7-8 Μποφόρ, κάτι που δεν βοηθά καθόλου τις προσπάθειες κατάσβεσης. Η φωτιά -όπως είπε- κατευθύνεται εκεί που την σπρώχνει ο άνεμος.

Από το ξέσπασμα της φωτιάς, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο σημείο έχουν επιχειρήσει 17 εναέρια μέσα και 250 πυροσβέστες, όμως η δριμύτητα του φαινομένου ξεπερνά τις δυνάμεις του όποιου μηχανισμού, είπε.

Τόνισε ότι η προσπάθεια είναι αφενός η κατάσβεση της φωτιάς, όπου όμως αυτό είναι δύσκολο, δίνεται προτεραιότητα στην διάσωση των πολιτών, εξου και τα μηνύματα που στέλνονται από το 112 σε κατοίκους ωστε να διασφαλίσουμε τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Για το νοσκομείο της Αλεξναδρούπολης τόνισε ότι έπρεπε να εκκενωθεί λόγω των πολύ πυκνών καπνών και για να μην δημιουργηθούν αναπνευστικά προβλήματα στους ασθενείς.

Είπε ότι η επιχείρηση ξεκίνησε στις 21:45 και αποφασίστηκε το πλοίο Αδαμάντιος Κοραής να μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο όπως και να είναι ετοιμες οι δομές σε Ξάνθη Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη για να δεχθούν ασθενείς, όπως και έγινε.

Για τη φωτιά στη Δαδιά ανέφερε ότι υπήρξαν δύο περιστατικά, το πρώτο αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα, το δεύτερο όμως πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Σημείωσε ότι το δάσος της Δαδιάς αποτελεί πέρασμα μεταναστών και όταν γίνονται θερμές ενέργειες μέσα σε τόσο πυκνό δάσος, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Για τη φωτιά στη Ροδόπη είπε ότι τα μέτωπα σε Μίσχο και Ίασμο είναι καλύτερα.

Για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο είπε ότι είναι κοντά στο σημείο που ξέσπασε και χθες φωτιά και ότι σχεδόν καθημερινά η πυροσβεστική καλείται στην περιοχή για φωτιές που ξεκινούν από καύση ελαστικών ή άλλων υλικών και από καύση ξερών χόρτων σε οικόπεδα.

Για την Εύβοια είπε ότι η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με χτες. «Θα πάμε καλύτερα να βοηθούμε και λίγο από τους ανέμους» συμπλήρωσε.

Για τη φωτιά στη Βοιωτία είπε ότι η φωτιά είναι σε εξέλιξη στη δυτική πλευρά μεταξύ Προδρόμου και παραλίας Σαράντη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λίγο πριν τις 10:30 το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση στην περιοχή Πρόδρομος και σε κλάσματα δευτερολέπτου το πύρινο μέτωπο επεκτάθηκε σε δύσβατη περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής θρηνούν το χαμό του κτηνοτρόφου που πήγε στο μαντρί του για να σώσει τα ζώα του. Στην περιοχή η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Για την Κύθνο τέλος είπε ότι η φωτιά έχει κατεύθυνση προς Πετρούσα και Άγιο Δημήτριο.