«Είμαστε πλέον αποκλεισμένοι» αναφέρει ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου μιλώντας για τη γέφυρα Σερβίων που έκλεισε από το βράδυ της Πέμπτης (16/3). Καταγγέλοντας ότι οι εναλλακτικοί δρόμοι είναι επικίνδυνοι εξηγεί ότι πολλά σημεία τους είναι άφτιαχτα με αποτέλεσμα οι πολίτες να φοβούνται για την ασφάλειά τους.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη γέφυρα των Σερβίων, που έχει μήκος 1.372 μέτρων και αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας αποφασίστηκε μετά από εισήγηση των επιστημόνων καθώς διαπίστωσαν ότι διευρύνθηκαν οι ρωγμές στους τένοντές της με κίνδυνο την κατάρρευση μέρους του οδοστρώματος της. Το κλείσιμο της γέφυρας «έκοψε» τη δυτική Μακεδονία από την Κεντρική και Νότια Ελλάδα αλλάζοντας δραστικά την καθημερινότητα των κατοίκων των γύρω περιοχών που για να φτάσουν πλέον στην Κοζάνη αντί για 25 λεπτά χρειάζονται μία και παραπάνω ώρα.

«Έχουμε μπει σε αποκλεισμό τεράστιο με πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία και για την καθημερινότητά μας και τον παραγωγικό ιστό αλλά και για την οικονομία της περιοχής μας» αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast ο Μανώλης Στεργίου.

Ο δήμαρχος Βελβεντού ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα καθώς θα συμμετάσχει στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Μεταφορών σήμερα (Τρίτη 21/3) το μεσημέρι, με κύριο θέμα τη γέφυρα των Σερβίων τονίζει «θα ζητήσουμε την ασφάλεια των εναλλακτικών διαδρομών που θα πρέπει να ακολουθούμε όσο η γέφυρα θα είναι κλειστή».

Γέφυρα Σερβίων
Η γέφυρα Σερβίων

«Τρία χρόνια η Περιφέρεια ήξερε το πρόβλημα και δεν έκανε καμία σχετική προετοιμασία στους γύρω δρόμους»

«Οι δρόμοι είναι άφτιαχτοι από πραγματική ολιγωρία της Περιφέρειας, τρία χρόνια ήξερε το πρόβλημα και δεν έκανε μία σχετική προετοιμασία στους γύρω δρόμους. Κινδυνεύουμε σε αυτούς τους δρόμους. Περνούμε από τη γέφυρα του Ρυμνίου για την οποία προχτές μας είπαν πως δεν έχουν τα σχέδια και ότι συντηρήθηκε μεν, μεσοβέζικα πράγματα δηλαδή» σημειώνει ο δήμαρχος Βελβεντού.

«Πρέπει να αλλάξει η γεωμετρία των δρόμων, η σήμανση αλλά και οι διασταυρώσεις τους ώστε να μπορούμε να κυκλοφορούμε με ασφάλεια» συμπληρώνει.

Όπως δε εξηγεί ο Μανώλης Στεργίου η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα και στον τομέα της Υγείας. «Το Κέντρο Υγείας Σερβίων που μας εξυπηρετεί όλους είναι υποστελεχωμένο. Το Περιφερειακό Ιατρείο του Βελβεντού ανοίγει μία ή δύο φορές την εβδομάδα, πράγμα απαράδεκτο ενώ έχει δύο γιατρούς τοποθετημένους με οργανικές θέσεις, τους εξαφανίζουν εδώ και εκεί» μας λέει.

«Ο Περιφέρχειαρχης μας λέει πως σε δύο μήνες πρώτα ο Θεός θα ανοίξει ξανά η γέφυρα» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Βελβεντού.

Γέφυρα Σερβίων

SOS για τις μεταφορές των μαθητών και όσους εργάζονται σε άλλες πόλεις

Εστιάζοντας τις μεταφορές των μαθητών που πηγαίνουν σχολείο σε άλλες πόλεις αλλά και όσων εργάζονται σε άλλες περιοχές ο Μανώλης Στεργίου αναφέρει «έχουμε μεγάλο θέμα παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει το ΚΤΕΛ».

«Μεγάλο είναι επίσης το πρόβλημα με τον εφοδιασμό των καταστημάτων. Κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές και αυτό θα μετακινηθεί σε κόστους στους πολίτες. Ειδικά ο δήμος Βελβεντού που είναι αργοτικός δήμος αντιμετωπίζει ζητήματα σοβαρά. Σε 1,5 μήνα ξεκινά η συγκομιδή των ροδάκινων που θα πρέπει να ταξιδέψουν στις αγορές της Ελλάδας και του Εξωτερικού» δηλώνει ο Μανώλης Στεργίου και προσθέτει: «Είμαστε επίσης τουριστικές περιοχές και μοιραία ο τουρισμός έχει πλέον ανασταλεί. Χωρίς τη γέφυρα δεν θα το ρισκάρει κανείς από τις παράλληλες διαδρομές να έρχεται στο Βελβεντό ή στα Σέρβια».

Κλείνοντας ο δήμαρχος Βελβεντού ζητά να δοθεί γενναία κρατική αρωγή έτσι ώστε να αποκατασταθεί η γέφυρα τάχιστα.