Για εκτός ορίων κατάσταση λόγω της διαχείρισης των απορριμμάτων κάνει λόγο η δημοτική αρχή της Πάτρας. Όπως εκτιμά, «με το ξεκίνημα του καλοκαιριού εξαντλείται ο σημερινός χώρος ταφής στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας».
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας έχει γίνει υπέρβαση των αρχικά προβλεπόμενων ύψους κατά 50 μέτρα, έκτασης κατά περίπου 40 στρέμματα και όγκου κατά 800.000 κυβικά μέτρα.
Όπως σημειώνει η δημοτική αρχή, «μπροστά μας βρίσκεται μια φοβερή κατάσταση απειλής για τη δημόσια υγεία, πολύ χειρότερη από αυτήν της πόλης του Πύργου, που παράγει μόλις το 15% των ποσοτήτων απορριμμάτων της Πάτρας».
«Η Πάτρα το φετινό καλοκαίρι αλλά και μετά κινδυνεύει να μεταβληθεί σε μια υγειονομική κόλαση», τονίζει.
Ως προσωρινή λύση, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι «έχουμε από καιρό ζητήσει να μεταφέρουμε στο ΧΥΤΑ Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας 50.000 τόνους απορριμμάτων και από 10.000 τόνους στους ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου και του Αγρινίου, χωρίς ακόμα καμία επιτυχία».
Για τη σταδιακή απεμπλοκή από τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, η δημοτική αρχή της Πάτρας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη δημιουργία, με την σύμφωνη γνώμη περιοίκων, κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ώστε να μεταφερθούν σ’ άλλο ΧΥΤΑ, με ταυτόχρονη ανάπλαση μέρους του υπάρχοντος κύτταρου που έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία του. Επίσης προωθείται η κατασκευή ενός τοίχου αντιστήριξης στο βορεινό πρανές, αφενός για να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος κατολίσθησης και αφετέρου να προκύψει χώρος για καθ’ ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ. Αυτό, σύμφωνα με την δημοτική αρχή, «θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο υλοποίησης του γενικότερου σχεδιασμού, που μεταξύ πολλών, περιλαμβάνει επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ Φλόκα, ώστε το αδιέξοδο της Πάτρας να μην μεταβιβαστεί στο δήμο Δυτικής Αχαΐας».
Σύμφωνα πάντα με την δημοτική αρχή, για να υλοποιηθούν τα παραπάνω απαιτείται η έγκριση από τις αρμόδιες κρατικές αρχές για τα τρία έργα στην Ξερόλακκα δηλαδή, κινητό σταθμό μεταφόρτωσης, περιβαλλοντική αποκατάσταση του απορριμματικού ανάγλυφου, και τοίχος αντιστήριξης. Ωστόσο, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε προ τριμήνου συνεχώς επιστρέφεται από την αρμόδια υπηρεσία για διευκρινίσεις και ελλείψεις.
Ακόμη, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι «μετά την εκλογή μας, σε επανειλημμένες συναντήσεις και συσκέψεις με μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τονίσαμε πως επειδή έχουν το “μαχαίρι και το πεπόνι” οφείλουν να λύσουν το πρόβλημα», αλλά «διαπιστώσαμε υφέρπουσα σκληρότητα με την οποία ήθελαν να επιβάλουν την πολιτική τους, παρά τις ευχές και τα καλά τους λόγια, ενώ δεν είχαν προχωρήσει καν στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, ούτε έφτιαξαν νέο περιφερειακό φορέα διαχείρισης».
Ακόμη, αναφέρουν ότι «δεν βρήκαμε στο δήμο συγκροτημένη υπηρεσία διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτε καν μια ομάδα μηχανικών και άλλων επιστημόνων, που να χουν στην ευθύνη τους τον όλο σχεδιασμό και τη σταδιακή υλοποίηση του δημοτικού συστήματος διαχείρισης», παρόλα αυτά «αρχίσαμε αμέσως να προωθούμε νέο σχεδιασμό, που βασίζεται στην πρόληψη, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή των χρήσιμων υλικών, μαζί και την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών, και στην συνεχεία απόθεση των υπολειμμάτων και των σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ».
Τέλος, τονίζεται ότι «ακυρώσαμε την δημιουργία πανάκριβης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, μέσω ΣΔΙΤ, που θα αύξαινε δραματικά τα ανταποδοτικά τέλη για τη λαϊκή οικογένεια, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επιβολή νέων χαρατσιών όπως το “τέλος ταφής” και, ακόμη χειρότερα, μέσω του συστήματος “πληρώνω όσο πετάω”. Σε όλα αυτά εμείς είμαστε αντίθετοι και το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας».