Το ερευνητικό έργο του Tμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, με θέμα «Ανάπτυξη μοντέλων αναγεννητικής ιατρικής και μηχανικής ιστών για κυτταρικές θεραπείες αποκατάστασης τενόντων σε ζώα και ανθρώπους – Τendon Therapy Train», ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon 2020 – Δίκτυα Έρευνας και Καινοτομίας, Marie Curie».
Πρόκειται, για το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο που έχει δοθεί ποτέ σε ΤΕΙ στην Ελλάδα, καθώς προβλέπει παραγωγή τεχνικών και βιο-υλικών για την αποκατάσταση ελλείμματος τενόντων ζώων και ανθρώπων. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντάσσει το ΤΕΙ Ηπείρου, στο Ευρωπαϊκό δίκτυο μηχανικής ιστών, δημιουργώντας πρότυπο Εργαστήριο Τεχνολογίας Μηχανικής Ιστών και Βιο-υλικών στην Άρτα.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, προβλέπεται η εκπόνηση τριών διδακτορικών διατριβών στα εργαστήρια του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, με χρηματοδότηση της τάξης των 30.000 ευρώ ετησίως για το καθένα.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα εκτός του ΤΕΙ Ηπείρου, που συμμετέχει ως δεύτερος εταίρος, συντονιστής είναι το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, ενώ συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Royal Veterinary College από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο του Maastricht από την Ολλανδία και το Πανεπιστήμιο του Minho από την Πορτογαλία.
Ταυτόχρονα, για την υλοποίηση της πρότασης, συμμετέχουν τρεις μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας-παραγωγής βλαστοκυττάρων και βιο-υλικών, ενώ στο επίπεδο της κλινικής εκπαίδευσης σε ζώα συμμετέχουν η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιστημονικοί υπεύθυνοι για το ερευνητικό πρόγραμμα στο ΤΕΙ Ηπείρου είναι οι καθηγητές του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Γιάννης Σκούφος και Αθηνά Τζώρα.
Η υλοποίηση αυτού του ερευνητικού προγράμματος, με χρονικό ορίζοντα 4 ετών, αποτελεί τομή για το είδος της εφαρμοσμένης έρευνας σε τεχνολογίες αιχμής που μπορούν να διεκπεραιώσουν τα ΤΕΙ, καθώς μέσω χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Μarie Curie», δίδεται η δυνατότητα δημιουργίας κέντρου Μηχανικής ιστών και βιουλικών στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα. Παράλληλα το ΤΕΙ συνδέεται και συνεργάζεται, με τα καλύτερα αντίστοιχα κέντρα της Ευρώπης, ενώ η συμμετοχή των εταιρειών θα δώσει τη δυνατότητα τα παραγόμενα βιο-υλικά να βρουν το δρόμο για την ευρεία χρήση τους σε ζώα και ανθρώπους.
Η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, συνεχάρη τους καθηγητές του Ιδρύματος που το οδήγησαν σε μια τόσο μεγάλη επιτυχία, κάνοντας διεθνώς γνωστό το Ίδρυμα και την πόλη, στον τομέα της αγροδιατροφής, καταξιώνοντας επιστημονικά, ως πόλο αριστείας ένα Τμήμα περιφερειακού Τεχνολογικού Ιδρύματος.
«Το ΤΕΙ Ηπείρου θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ουσιαστική αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών μέσω της έρευνας που επιτελεί. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο της διαφοροποίησής του και της διάκρισής του σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται, επίσης, σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Τμήμα εκπονεί ήδη καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με κορυφαίες αγροδιατροφικές εταιρείες της Ηπείρου, των οποίων τα αποτελέσματα απαντούν σε σύγχρονα ζητήματα του αγροκτηνοτροφικού κλάδου, όπως την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων με βιολειτουργικές δράσεις, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τεχνικών άρδευσης για εξοικονόμηση φυσικών πόρων, την παραγωγή ορνίθιου κρέατος με ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, τη δημιουργία πράσινων διαδρομών, την παραγωγή ελιάς και ελαιοκομικών προϊόντων με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, την παραγωγή πράσινου χοιρινού κρέατος με ελαχιστοποίηση χρήσης αντιβιοτικών.