Η κακοκαιρία Ελπίδα έφερε χιόνια ακόμη και στην Αθήνα και δίπλα στο κύμα σε πολλά νησιά. Πρόκειται για ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με πυκνές χιονοπτώσεις και, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και μέχρι τη νύχτα, μέσα στη νύχτα, αναμένουμε να φτάσουμε στο μέγιστο της έξαρσης αυτού του χιονοκύματος.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας Ελπίδα τις επόμενες ώρες

Όπως ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η Ελπίδα θα δώσει σφοδρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια και από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά. Όσο πιο κλοτνά βρισκόμαστε στο Αιγαίο τόσο πιο έντονες θα είναι οι χιονοπτώσεις και θα έχουν και μεγάλη διάρκεια. Περιοχές όπως η ανατολική και νότια Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Αττική και η Βοιωτία, η Εύβοια, η ανατολική Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη αλλά και το ανατολικό Αιγαίο θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή μέχρι και στην Τετάρτη το πρωί, οπότε φαίνεται ότι θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το οργανωμένο και ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων, το οποίο ενδέχεται να ξεπεράσει και το περσινό κύμα που ζήσαμε στην περιοχή της Αττικής.

Πως θα εξελιχθούν τα κύματα χιονοπτώσεων τις επόμενες ώρες και ποιες περιοχές θα…

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, January 23, 2022

Για σήμερα το πρωί εστιάζονται τα λευκά χρώματα προς την περιοχή του Αιγαίου και προς τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, την ανατολική και νότια Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια και σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους οι χρωματισμοί και προς τα βόρεια, βορειοανατολικά τμήματα του νομού Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει μέχρι και τις 10-12 η ώρα σήμερα να έχουν ξεκινήσει τα φαινόμενα προς τα πιο βόρεια τμήματα του νομού Αττικής, ενώ προς την πλευρά της Βοιωτίας θα πέφτει πυκνό χιόνι άρα ενδέχεται να έχουμε σημαντικά προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

Το μεσημέρι και το απόγευμα, οι λευκοί χρωματισμοί αρχίζουν και γίνονται πιο έντονοι στα πιο ανατολικά, ηπειρωτικά τμήματα. Μπαίνει στο παιχνίδι των χιονοπτώσεων και η ανατολική και βόρεια Πελοπόννησος. Άρα από τις 12-1 σήμερα μέχρι και περίπου τις 6 το απόγευμα τα πιο πυκνά χιόνια τα αναμένουμε από το ύψος του Βόλου και πιο νότια. Πάλι η Αττική – Βοιωτία μέσα στο παιχνίδι των χιονοπτώσεων, η Εύβοια, οι Σποράδες, οι δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, όπως επίσης και η ανατολική και η βόρεια Πελοπόννησος. Και προς την περιοχή της Κρήτης εμφανίζονται χρωματισμοί. Τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην Κρήτη. Και στα Δωδεκάνησα θα έχουμε χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα.

Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και μέχρι τη νύχτα, μέσα στη νύχτα, μεγάλη προσοχή εκεί, αναμένουμε να φτάσουμε στο μέγιστο της έξαρσης αυτού του χιονοκύματος που θα αφορά και πάλι τις ίδιες περιοχές, δηλαδή τα διαμερίσματα που βρίσκονται από το ύψος του Πηλίου και πιο νότια. Για άλλη μια φορά η Αττική – Βοιωτία βρίσκονται στο επίκεντρο των πυκνών χιονοπτώσεων. Θα αρχίσει να το στρώνει αυτό το διάστημα ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ακόμη και στα πιο νότια θαλάσσια, παραθαλάσσια τμήματα του νομού Αττικής. Μεγάλη προσοχή και στην Εύβοια, προς τις Σποράδες και προς την περιοχή της ανατολικής Πελοποννήσου και επεκτείνονται σιγά σιγά τα φαινόμενα καθώς μετατοπίζεται αυτό το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή των Δωδεκανήσων.

Τις πρωινές ώρες της αυριανής ημέρας, το χιονοκύμα θα επιμείνει. Και εδώ περιμένουμε έξαρση των φαινομένων, δηλαδή περίπου από τις 12-1 τα ξημερώματα μέχρι και τις 6, 7, 8 της αυριανής ημέρας πυκνές χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους.. κα στην περιοχή της Κρήτης επιμένουν τα φαινόμενα.

Καθώς θα πηγαίνουμε προς τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης, τα φαινόμενα θα τείνουν να περιορίζονται σε μια στενή περιοχή κοντά στην Αττική – Βοιωτία, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Θα επιμείνουν οι χιονοπτώσεις και προς την περιοχή της Κρήτης και εκτιμάται ότι προς το απόγευμα αύριο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να τραβιούνται μέσα στο Αιγαίο.

Προς τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα αρχίσει σιγά σιγά και η βελτίωση του καιρού. Θα μας μείνει όμως το τσουχτερό κρύο.

Δείτε ολόκληρη την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο παρακάτω βίντεο…