Την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για την πιστοποίηση των δομών των κοινωνικών ιατρείων, που ωστόσο δεν μειώνει και δεν αφαιρεί κάτι από την πολύτιμη συνεισφορά αυτών των δομών στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επισημαίνουν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Γιώργος Βήχας και ο Σίμος Δανιηλίδης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας και το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών τόνισε η Πολιτεία θα πρέπει να καθορίσει τον τρόπο πιστοποίησης και να χορηγεί την άδεια λειτουργίας αυτών των δομών, σημειώνοντας ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, τα τελευταία χρόνια -οπότε και έκαναν την εμφάνισή τους, δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Αυτό που κάνουν σήμερα οι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι είναι να ελέγχουν αν τηρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών των δομών, όπως κάνουν και με την περίθαλψη πρώτου βαθμού. «Ασφαλώς και δεν μπορεί ο καθένας ανεξέλεγκτα να λειτουργεί τέτοιες δομές χωρίς επιστημονική πιστοποίηση, γι’ αυτό η Πολιτεία θα πρέπει να καλύψει το νομοθετικό κενό, ώστε και οι εθελοντές γιατροί να είναι κατοχυρωμένοι και οι πολίτες ασφαλείς» δήλωσε ο κ. Πατούλης και προσέθεσε:
Ο ΙΣΑ στηρίζει το έργο των κοινωνικών ιατρείων και τάσσεται υπέρ της νόμιμης λειτουργίας τους, κρίνει όμως «απαραίτητη την αδειοδότηση των φορέων αυτών από τους οικείους ιατρικούς συλλόγους έως ότου η Πολιτεία μεριμνήσει για την ειδική ρύθμιση της λειτουργίας τους».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Γιώργος Βήχας σημείωσε ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία είναι δομές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν με πρωτοβουλία πολιτών και έχουν προσφέρει πολλά σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες, καλύπτοντας υγειονομικές ανάγκες ευπαθώς ομάδων που ήταν αποκλεισμένοι από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, και ανέφερε ότι την ευθύνη ελέγχου ασκεί ο τοπικός ιατρικός σύλλογος.
Ο κ. Βήχας έθεσε, επίσης, και μια άλλη διάσταση λειτουργίας των κοινωνικών ιατρείων, αυτή της προσωρινότητας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για δομές έκτακτης ανάγκης και εκφράζοντας την ελπίδα σύντομα όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι δομές αυτές να κλείσουν τον κύκλο τους.
Στην πολύτιμη προσφορά των δημοτικών ιατρείων τα οποία προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους, άνεργους, μετανάστες και πρόσφυγες, αναφέρθηκε ο Σίμος Δανιηλίδης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ.
«Η πρότασή μας εδώ και χρόνια προς την Πολιτεία και δη προς το υπουργείο Υγείας είναι να προχωρήσει η νομοθετική ολοκλήρωση, έτσι ώστε όποιοι δήμοι το θέλουν -και μπορούν- να ιδρύουν και να λειτουργούν οργανωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση η απόλυτα πιστή εφαρμογή του νόμου και η πιστοποίηση σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και σε στελέχωση και σε εξοπλισμό».
Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε επίσης, ότι «οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας θα πρέπει να λειτουργούν με τα κριτήρια που ισχύουν και εφαρμόζονται για κάθε ιδιώτη που θέλει να ανοίξει επιχείρηση. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης να ανοίγει ιατρικά κέντρα και μονάδες με αποκλειστικό και μοναδικό στόχο το κέρδος και την ίδια στιγμή να μην μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει τέτοιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κι αυτό, όταν μάλιστα προβλέπεται τόσο από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όσο και από τον Καλλικράτη, η αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Και όταν σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, πρόκειται για αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».