Τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξει καμία αδικία στον Νομό Ρεθύμνου σχετικά με τις επιδοτήσεις και τις οικονομικές ενισχύσεις προς αγρότες και κτηνοτρόφους μετέφερε ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη.
Μιλώντας με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, είπε ο υφυπουργός ότι «απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η διαπροσωπική σχέση με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολούνται με θέματα του υπουργείου, ώστε να υπάρχει αμεσότητα στην ενημέρωση, ταχύτητα στις αποφάσεις μπαίνοντας ένα τέλος έτσι στο καθεστώς των υπομνημάτων, με τα όποια χρονοβόρα αποτελέσματα είχαν στην εξέλιξη των όποιων πολιτικών ενεργειών».
Στη συνάντηση του υφυπουργού με στελέχη της Αντιπεριφέρειας, δημάρχους του νομού και στελέχη συνεταιρισμών φορέων και συλλόγων του Αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, επιβεβαιώθηκε η θέση του υπουργείου για πλήρη δικαιοσύνη σε θέματα επιδοτήσεων, νέας ΚΑΠ, αναδιαρθρώσεων και επιχειρησιακών παρεμβάσεων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή στο νομό και να στηριχθούν τόσο οι ασχολούμενοι με τον κλάδο, όσο και οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Ο κ. Σγουρίδης τόνισε πως η πολιτικές του υπουργείου και οι εφαρμογές δεν θα αδικήσουν, άσχετα με τις όποιες συγκλίσεις με άλλες καλλιέργειες στην υπόλοιπη χώρα, και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από κανέναν καλλιεργητή άσχετα με όσα έχουν διατυπωθεί από μερίδα ελαιοκαλλιεργητών σχετικά με αποζημιώσεις και επιδοτήσεις.
«Είναι υποχρέωση μας να βοηθήσουμε να μπει η παραγωγή μπροστά και να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Καμία ιδιοκτησία δε θα χαθεί και το δημόσιο θα διασφαλίσει την επικαρπία και τη χρήση γης σε αγρότες και κτηνοτρόφους», είπε ο κ. Σγουρίδης, απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα γίνει με το ζήτημα των βοσκησίμων γαιών.
Τα στελέχη της αντιπεριφέρειας συζήτησαν με τον υφυπουργό θέματα που αφορούν τις ΚΥΑ για νέους γεωργούς, σχέδια βελτιώσεων και αγροπεριβαλλοντικά ζητήματα, θέματα για την μεγάλη χρονική καθυστέρηση σχετικά με τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αλλαγές στις χαρτογραφικές ενότητες, τη διόγκωση γραφιοκρατικών διαδικασιών προς δικαιούχους βιοκαλλιεργητές, βιοκτηνοτρόφους, σε μία περίοδο μάλιστα που η βιολογική κτηνοτροφία με εντάξεις από το 2012 δεν έχει ακόμα προχωρήσει λόγω διαφόρων ζητημάτων σε ελέγχους. Ζητήθηκε δε από τον υφυπουργό να εξετάσει την καθυστέρηση στους φακέλους για πληρωμή των νέων αγροτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς και τα προβλήματα στην έκδοση αδειών εγκατάστασης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που καθυστερούν.
Παράπονα άκουσε ο κ. Σγουρίδης για το πρόγραμμα δακοκτονίας, το οποίο έχει μειωμένη χρηματοδότηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή ελαιολάδου, αλλά και για το ότι από το 2014 η Περιφέρεια έχει αποστείλει στο υπουργείο το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει ούτε οι απαραίτητες παρεμβάσεις ούτε να έχουν ληφθεί αποφάσεις για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών του κλάδου. Τέλος ετέθη και το θέμα της Αγροτικής Σχολής Ασωμάτων.
Ο κ. Σγουρίδης υποσχέθηκε ότι όλα τα ζητήματα για τα οποία έλαβε γνώση θα τύχουν του απαραίτητου ενδιαφέροντος με προσωπική του εποπτεία για τις όποιες λύσεις.
Στο περιθώριο της επίσκεψής του, ο κ. Σγουρίδης αναφερόμενος στο θέμα των δανειακών διαθεσίμων που έχει προκύψει, επεσήμανε την εμπιστοσύνη του προς τους δημάρχους, λέγοντας ότι θεωρεί πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, δεδομένου πως όλοι τελικά θα συμφωνήσουν στο να βοηθηθεί η χώρα και η προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε, η χώρα δέχεται ένα διεθνές μπούλινγκ το οποίο θα έπρεπε να έχει καταγγελθεί στο Διεθνές δικαστήριο. Οι έλληνες δεν είναι παρίες και η κυβέρνηση θα κάνει όλα όσα υπαγορεύει η αξιοπρέπεια του τόπου και των Ελλήνων.