Η ΕΜΥ ξέδωσε σήμερα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, κάνοντας λόγο για δύο διαταραχές στην ανώτερη ατμόσφαιρα που έρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο. Οι διαταραχές αυτές θα επηρεάσουν τον καιρό στη χώρα μας, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νοτιάδες.

Τα περισσότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν το Σάββατο.

Ανάλυση καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται τα ύψη βροχής ανά 6ωρο μαζί με δύο χάρτες με τον 24ωρο υετό για Παρασκευή 10/12 και Σάββατο 11/12/2021.

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύει η ΕΜΥ στη σελίδα της, εάν τα δεδομένα παραμείνουν τα ίδια και αύριο για το Σάββατο είναι πολύ πιθανόν ο συναγερμός να αναβαθμιστεί σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, οπότε και θα δοθεί όνομα στην κακοκαιρία.

Η διευκρίνηση αυτή γίνεται διότι το χαμηλό που θα προκαλέσει την κακοκαιρία δημιουργείται στην Ιταλία η οποία κανονικά θα πρέπει πρώτα αυτή να δώσει όνομα σε αυτή την κακοκαιρία με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην Eumetnet και εφόσον τηρούνται τα κριτήρια έκδοσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Βέβαια το σύστημα αυτόν δεν θα επηρεάσει σημαντικά την Ιταλία , όσο τη χώρα μας . Πέραν αυτών, οφείλουμε από σήμερα να ενημερώσουμε κοινό και φορείς γι αυτό το ενδεχόμενο.

Συνεπώς αν κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση του παρόντος δελτίου.