Ένα νέο επιχειρηματικό πάρκο αποκτούν τα Χανιά το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού γίγνεσθαι και της τοπικής οικονομίας.
Σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση για την χρηματοδότηση με 4,75 εκατ. ευρώ της δημιουργίας του δεύτερου επιχειρηματικού πάρκου της περιοχής, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «Τζέσικα». Εκτός από τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από το «Τζέσικα», την επένδυση θα συγχρηματοδοτήσουν η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αλλά και φορείς της περιοχής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη με τη δημιουργία του πάρκου, που θα γίνει στην περιοχή Κεραμειά, μπαίνει τέλος στο καθεστώς της άναρχης δόμησης των επιχειρήσεων. Το πάρκο θα έχει έκταση 550 στρεμμάτων και υπολογίζεται να στεγάσει 200 επιχειρήσεις.
Τα Επιχειρηματικά Πάρκα αποτελούν σημαντικότατο παράγοντα για την οικονομική πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας. Χωροθετούνται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και οργανώνονται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Προστατεύουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των γειτονικών οικιστικών περιοχών και επηρεάζουν θετικά τη διαμόρφωση σταθερών αξιών ακίνητης περιουσίας στην ευρύτερη περιοχή. Διασφαλίζουν για τους εργαζόμενους στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, τις συνθήκες για το βέλτιστο περιβάλλον εργασίας. Ρυθμίζουν έμμεσα, αλλά ουσιαστικά, την άναρχη χωροθέτηση των επιχειρήσεων και τα προβλήματα που επιφέρουν στις τοπικές κοινωνίες η άτυπη και διάσπαρτη συγκέντρωση διαφόρων κατηγοριών εγκαταστάσεων.
Με βάση την νομοθεσία, που ισχύει από το 2011, το Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Β΄ είναι ο χώρος που καθορίζεται, οριοθετείται, πολεοδοµείται και οργανώνεται για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων µέσης και χαµηλής όχλησης σε αντίθεση με το μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για τα αντίστοιχα πάρκα τύπου Α΄ όπου δεν προβλεπόταν ο βαθμός όχλησης.