Εκ νέου αθώοι κρίθηκαν οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι κι ο εκπαιδευτικός οι οποίοι κατηγορούνταν ως «πρωταγωνιστές» επεισοδίου που είχε σημειωθεί το Νοέμβριο του 2012 σε βάρος του τότε πρόξενου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της 3ης Ελληνογερμανικής Συνάντησης που διοργανώθηκε στην πόλη. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους αθώωσε για τις πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης και της παράνομης βίας.
Οι τρεις άνδρες είχαν κριθεί αθώοι κι από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν μετά τη σύλληψή τους, αλλά βρέθηκαν εκ νέου κατηγορούμενοι, ύστερα από έφεση που άσκησε η εισαγγελέας. Οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους κι ο σημερινός περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Αγαπητός, είχαν συλληφθεί με βάση το οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε σε τηλεοπτικά κανάλια και ενημερωτικές ιστοσελίδες.
Απολογούμενοι στο δικαστήριο, αρνήθηκαν κάθε κατηγορία, τονίζοντας ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να βιαιοπραγήσουν εναντίον του Γερμανού διπλωμάτη. Τόνισαν δε ότι βρέθηκαν στο σημείο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους εναντίον των επαπειλούμενων, όπως είπαν, μέτρων της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Επιπλέον, έκαναν λόγο για μαζική, δυναμική και ειρηνική κινητοποίηση, πράγμα που επιβεβαίωσαν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες.
Αθωωτική ήταν η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που, όπως η τελική ετυμηγορία, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από συναδέλφους, φίλους και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων που «γέμισαν» το ακροατήριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους τρεις άνδρες.
Στο πλαίσιο αυτό, προσκομίστηκαν στο δικαστήριο δηλώσεις συμπαράστασης μεταξύ άλλων από τον υπουργό Παιδείας Αναστάσιο Κουράκη, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, τους βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, όπως επίσης από εκπροσώπους του γερμανικού Κοινοβουλίου και από 550 συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα.