Αντισυνταγματική κρίθηκε η φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία γιατρού στον Συνήγορο για την άρνηση της αρμόδιας ∆ΟΥ να κάνει δεκτό αίτημά του για την επανεκκαθάριση φόρου εισοδήματος παρελθόντων οικονομικών ετών και την επιστροφή του φόρου που είχε καταβάλει για την πάγια αποζημίωση δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αποζημίωση την οποία λάμβανε κάθε μήνα µε τον μισθό του.
Όπως σημειώνει η Αρχή, ο φορολογούμενος επικαλέστηκε την έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχαν κρίνει αμετάκλητα ως αντισυνταγματική τη διάταξη νόμου η οποία προέβλεπε τη φορολόγηση της συγκεκριμένης αποζημίωσης. Κατά την αρχική ωστόσο, άποψη του υπουργείου Οικονομικών, οι συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις δέσμευαν µόνο τους διαδίκους της συγκεκριμένης δίκης.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, µε έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομικών, επισήμανε ότι η άρνηση της ∆ΟΥ να συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις, που έκριναν ως αντισυνταγματική τη διάταξη στην οποία στηρίχθηκε η φορολόγηση της αποζημίωσης ήταν αντίθετη προς τις αρχές του κράτους δικαίου, της νομιμότητας της διοικητικής δράσης και της χρηστής διοίκησης.
Τελικά, ο Συνήγορος µε ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώθηκε για την έκδοση από το υπουργείο Οικονομικών εγκυκλίου (ΠΟΛ 1234/2014) µε την οποία δόθηκε λύση στο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, µε την εγκύκλιο αυτή η Γενική Γραμματέας ∆ημοσίων Εσόδων έδωσε οδηγίες στις ∆ΟΥ να προβούν σε άμεση εκκαθάριση των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων και δηλώσεων µε επιφύλαξη, µε τις οποίες οι φορολογούμενοι ζητούσαν τη συμμόρφωση προς τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η εγκύκλιος επίσης καθόρισε ορισμένες (χρονικές) προϋποθέσεις της επανεκκαθάρισης.