Η ανάγκη για ένα συνολικό και σωστότερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό σχετικά με τη διαχείριση του αστικού πρασίνου, και ιδιαίτερα των δένδρων στις πόλεις, έτσι ώστε αυτά να παίξουν έναν περισσότερο κοινωνικό ρόλο, τονίστηκε από τον δρ Γεώργιο Καρέτσο, αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ), με αφορμή επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Το δένδρο και η πόλη».
Σύμφωνα με τον κ. Καρέτσο, ο οποίος διευθύνει παράλληλα και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι κάτοικοι εξαιτίας των γερασμένων δένδρων, από πτώσεις κορμών, κλαδιών ή καρπών, η δυσκολία στην προσβασιμότητα των πεζοδρομίων, αλλά και τα προβλήματα σε σχέση με τη συντήρηση και τη διατήρηση του πρασίνου, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με έναν κεντρικό σχεδιασμό βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα.
Ο τρόπος αντιμετώπισης του πρασίνου και ειδικότερα των δένδρων από τους δήμους, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, τα καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις προβληματικά, λόγω της έλλειψης προσωπικού, τεχνογνωσίας, σχεδιασμού, πόρων, αλλά και εξαιτίας παρεμβάσεων είτε από πολίτες είτε από την κεντρική διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Καρέτσο.
Τα κάθε δένδρο, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΠΕΕΓΕΠ, θα μπορούσε να έχει μία μοναδική ηλεκτρονική ταυτότητα και να είχε καταχωρηθεί σε μία ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η οποία θα βασιζόταν σε ένα ενοποιημένο σχέδιο αστικού πρασίνου. Με αυτό τον τρόπο, διευκρινίζει, η συνολική ποιοτική διαχείριση από τους ειδικούς θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερη, ενώ παράλληλα θα βελτιωνόταν το μικροκλίμα του αστικού ιστού, θα αξιοποιούνταν χρήσιμο υλικό από κλαδέματα, π.χ. για ενέργεια, λιπάσματα κ.λπ., ενώ θα περιορίζονταν σημαντικά οι κίνδυνοι για τους πολίτες.
Πολύ σημαντική παράμετρος για το αστικό πράσινο, όπως αναδείχθηκε από την ημερίδα, είναι η δημιουργία ενός ξεκάθαρου νομικού πλαισίου, καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία είναι δαιδαλώδης και ασαφής, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία δήμων, υπουργείων, γεωπόνων και δασολόγων σχεδόν αδύνατη.
Τέλος, ο κ. Καρέτσος επεσήμανε ότι η ΠΕΕΓΕΠ, από την πλευρά της, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης και της διατήρησης του αστικού πρασίνου, ενώ θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.