Καθόλου ικανοποιημένοι με τη ζωή, την οικονομική τους κατάσταση, την εργασία αλλά και με το περιβάλλον διαβίωσής τους δηλώνουν οι 4 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται (6 στους 10) όταν πρόκειται για πολίτες που το εισόδημά τους είναι ίσο ή μικρότερο από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και του ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύουν «Τα Νέα»:
- Καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική κατάσταση δηλώνει το 31,7% του συνόλου και το 56,4% του φτωχού πληθυσμού.
- Δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό καθεστώς το 45% του συνόλου και το 50,6% των ανέργων.
- Σχεδόν 1 στους 2 πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.
- Το 7,8% των φτωχών δήλωσαν ότι κατά τον τελευταίο μήνα αισθάνονται απογοητευμένοι, μελαγχολικοί ή ένιωθαν κατάθλιψη.
- Περισσότεροι από 7 στους 10 θεωρούν ότι η ποιότητα ζωής στη χώρα δεν είναι καλή.
- Το 82% του συνολικού πληθυσμού αισθάνεται μεγάλη πίεση.
«Εξετάζοντας προσεκτικότερα τα στοιχεία διαπιστώνεται αύξηση της ακραίας και απόλυτης φτώχειας, αύξηση της σώρευσής της σε παραδοσιακά ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, περισσότεροι μη φτωχοί θα έρθουν κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ παραδοσιακά μεσαία στρώματα –νέοι φτωχοί- θα περάσουν το κατώφλι της. Έχουμε την εμφάνιση ενός νέου πληθυσμού φτωχών, ο οποίος περιπλέκεται με τις νέες αστικές μορφές φτώχειας, που καθορίζονται από μια αλληλουχία παραγόντων, όπως είναι η απώλεια εργασίας, η απώλεια κατοικίας, η υπερχρέωση, η κρίση στην οικογένεια», δηλώνει στην εφημερίδα ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Διονύσης Μπαλούρδος.