Ένα χρηστικό φυλλάδιο με χρήσιμες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν και να εργαστούν στη χώρα εξέδωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚΓ)
Συγκεκριμένα, περιέχει κωδικοποιημένες πληροφορίες για θέματα όπως η ανεύρεση εργασίας και σπιτιού, εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, ασφάλιση ασθενείας, κοινωνικές παροχές και ένταξη των παιδιών στο σχολικό σύστημα.
«Συνεχίζουμε όσο μπορούμε σε εθελοντική βάση να βοηθάμε και σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΕΚΓ, Κώστας Δημητρίου, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδία είχε και στο παρελθόν πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με την γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης, την Ελληνική Κοινότητα του Ντίσελντορφ και το Ίδρυμα της Ευαγγελικής Εκκλησίας.
Η ΟΕΚΓ θα «ανεβάσει» στην ιστοσελίδα της περισσότερες πληροφορίες για όσους εξετάζουν το ενδεχόμενο της μετανάστευσης στη Γερμανία, καθώς και χάρτη με συλλόγους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να εργαστούν στη Γερμανία, αλλά πιθανόν όχι τόσο έντονα όσο πριν από 2 με 3 χρόνια. Πάντως, ο ελληνικός πληθυσμός στη Γερμανία συνεχίζει να αυξάνεται και σε σύγκριση με το 2010 οι ομογενείς είναι κατά είκοσι με τριάντα χιλιάδες περισσότεροι
Συμβουλεύει δε όποιον ενδιαφέρεται να εργαστεί στη Γερμανία, «να μην έρχεται στα τυφλά», αλλά να προετοιμάζεται, να παίρνει πληροφορίες και να προσέχει να μην πέσει θύμα απάτης. Μια πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, πρόσθεσε, είναι όταν του ζητήσουν χρήματα για να του βρουν δουλειά, καθώς στη Γερμανία ο εργοδότης που αναζητεί προσωπικό πληρώνει μια εξειδικευμένη εταιρεία και όχι ο εργαζόμενος.
«Να μην έρθει με όλη την οικογένεια και με μικρά παιδιά, αν δεν παν καλά τα πράγματα, τρέχουμε να βρούμε πού θα μπορέσουμε να τους βολέψουμε από μέρα σε μέρα», υπογράμμισε ο κ. Δημητρίου. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να έρθει ένας από τους δύο γονείς να δει πως είναι τα πράγματα, πιθανόν να βρει δουλειά και σπίτι και μετά να φέρει οικογένεια και παιδιά. Ακόμη, επισήμανε ότι όσοι αναζητούν ανειδίκευτη εργασία δεν έχουν πολλές ελπίδες, ενώ στα ελληνικά εστιατόρια, που είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, οι δουλειές είναι πολύ λίγες.
Εξάλλου, πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε τη γερμανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την καταβολή του κοινωνικού επιδόματος σε νεοφερμένους Ευρωπαίους πολίτες, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα και στους Έλληνες. Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, η απόφαση ορίζει ότι το κοινωνικό επίδομα δεν θα καταβάλλεται στους νεοφερμένους στη Γερμανία Ευρωπαίους που ψάχνουν για δουλειά, αλλά θα το δικαιούνται αυτοί που έχουν εγκατασταθεί και έχουν εργαστεί έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Πολλοί Έλληνες βασίζονταν σε αυτό το επίδομα για να επιβιώσουν μέχρι να βρουν δουλειά, αλλά μετά την απόφαση «όσοι δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη Γερμανία από ό,τι φαίνεται δεν θα μπορούν αν παίρνουν το κοινωνικό επίδομα», τόνισε ο κ. Δημητρίου.
Το φυλλάδιο της ΟΕΚΓ είναι διαθέσιμο μέσα από την ιστοσελίδα της http: //www.oek-germany.de/.