Τριήμερη πανελλαδική προειδοποιητική αποχή, από αύριο 19 Νοεμβρίου μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου, αποφάσισαν οι δικηγόροι.

Οι δικηγόροι αντιδρούν στην τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου μέσω της κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Σήμερα Τρίτη 18 Νοεμβρίου θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια κάθε Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας.

Αύριο Τετάρτη 19 Νοεμβρίου οι δικηγόροι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με πρόσκληση σε συμμετοχή των εκπροσώπων των Ενώσεων των δικαστικών λειτουργών και των κοινωνικών φορέων (όπως ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ,ΓΣΒΕ, ΤΕΕ, Επιμελητήρια, Σύλλογοι συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών κ.ά) για την ανάπτυξη των θέσεών μας επί του επίμαχου σχεδίου.

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου συγκαλείται έκτακτη Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του Συλλόγου. Αποφάσισαν επίσης τη συνάντηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων για την επεξήγηση των θέσεών επί του Νέου Κώδικα.

Κατά την συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επισημάνιηκε ότι οι τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν αποσκοπούν στην ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά εξυπηρετούν συμφέροντα των Τραπεζών.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η αδιάλλακτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης συνιστά απρόκλητη επίθεση κατά της νομικής κοινότητας, αλλά και της Ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με την συντονιστική επιτροπή, με το σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εισάγονται διατάξεις, με τις οποίες:

α) «Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Υπογραμμίζει, ακόμη, η συντονιστική ότι «πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.

β) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης.

γ) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.