Στα τέλη του Νοεμβρίου, με την Αθήνα πρώτο σταθμό, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, ξεκινά ο νέος κύκλος εξετάσεων του Κέντρου για τα Χαρισματικά- Ταλαντούχα Παιδιά (CTY Greece) . Την ίδια ημερομηνία θα διεξαχθούν εξετάσεις και στα Ιωάννινα. Ο δεύτερος γύρος εξετάσεων στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου 2015. Στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος γύρος των εξετάσεων θα γίνει στις 20 και 21 Δεκεμβρίου 2014 και ο δεύτερος στις 28 Φεβρουαρίου 2015 και την 1η Μαρτίου 2015. Θα διεξαχθούν εξετάσεις σε τουλάχιστον δεκατρείς πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Το CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα και τη νοτιανατολική Ευρώπη κέντρο για χαρισματικά- ταλαντούχα παιδιά, το οποίο προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

«Με κύριο στόχο την προσφορά παιδείας υψηλού επιπέδου» ξεκίνησε να λειτουργεί, την άνοιξη του 2014, το Κέντρο για τα Χαρισματικά- Ταλαντούχα παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια (Center for Talented Youth Greece at Anatolia College, CTY Greece).

Για την υλοποίηση του έργου αυτού, το Κολλέγιο Ανατόλια, ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, συνεργάζεται με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που χρηματοδοτεί τη λειτουργία του κέντρου και χορηγεί μεγάλο αριθμό υποτροφιών, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στα προγράμματα διεξάγονται εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. «Σε όλα τα παιδιά, για τα οποία θα ενημερώσουν τα σχολεία ότι έχουν πρόβλημα να αντεπεξέλθουν στο κόστος των 30 ευρώ ανά εξέταση, χορηγείται υποτροφία, γίνεται δηλαδή δωρεάν το τεστ. Παιδιά από ιδρύματα, εξάλλου, εξετάζονται δωρεάν, οπότε υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο διευθυντής του κέντρου Αντώνης Αποστόλου.

Χρησιμοποιούνται δύο τεστ τα οποία εξετάζουν την ικανότητα στη γλωσσική και τη μαθηματική λογική. Πρόκειται για το School and College Ability Test (SCAT) και το Special Test Batterty (STB). Το τεστ αξιολόγησης SCAT περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη γλώσσα και τα μαθηματικά, ανάλογα με την ηλικία των υποψηφίων και επιτρέπει την εγγραφή σε μαθήματα, τόσο θετικών όσο και ανθρωπιστικών επιστημών. Το τεστ STB εξετάζει τη χωρική αντίληψη του μαθητή και επιτρέπει στους επιτυχόντες την εγγραφή αποκλειστικά σε μαθήματα θετικών επιστημών. Για τα τεστ δεν χρειάζεται προετοιμασία.

Οι εξετάσεις διεξάγονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Οι μαθητές του δημοτικού εξετάζονται αποκλειστικά στην ελληνική. Αντίθετα, επίσημη γλώσσα του θερινού προγράμματος είναι τα αγγλικά.

Στις εξετάσεις που διεξήχθησαν πέρυσι συμμετείχαν 1.500 παιδιά, από τα οποία κρίθηκαν επιλέξιμα 90 και παρακολούθησαν το πρώτο θερινό σχολείο το καλοκαίρι του 2014.

Τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησαν και τα διαδικτυακά (online) μαθήματα για τους μαθητές από Β’ έως ΣΤ’ δημοτικού, ο δεύτερος κύκλος των οποίων συνεχίζεται με περίπου 100 μαθητές από τον Οκτώβριο και αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος στις αρχές του 2015. Κάθε κύκλος διαρκεί τρεις μήνες, ενώ η εκμάθηση γίνεται στην ελληνική γλώσσα και αφορά τον προγραμματισμό στη γλώσσα Scratch που έχει σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ, ειδικά για παιδιά. Φέτος θα προστεθούν νέα online μαθήματα προγραμματισμού και για παιδιά γυμνασίου και θα ξεκινήσουν διήμερα προγράμματα για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Απόψε πραγματοποιείται η παρουσίαση των νέων προγραμμάτων για το 2014- 2015 στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στην Αθήνα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.