Συνταγματική και νόμιμη είναι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι δεν συνιστά υποβάθμιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος οι οποίοι είχαν καταθέσει προσφυγές. Οι γιατροί ζητούσαν την ακύρωση αποφάσεων του 2012 που έφεραν την υπογραφή του τότε του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και αφορούσαν τον μηχανισμό εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και τις εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις υπ΄ αριθμ. 3799- 3804/2014 αποφάσεις της υπογραμμίζει ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, δεν προσκρούει σε Ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά ούτε και στην Ελληνική νομοθεσία καθώς όπως εκτιμούν η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, που επέρχεται με τις υπουργικές αποφάσεις, «δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο».
Ακόμη, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι είναι απορριπτέος ο ισχυρισμός των γιατρών, ότι ο κανόνας της συνατογράφησης με βάση την δραστική ουσία εξομοιώνει ανεπίτρεπτα του γιατρούς με τους φαρμακοποιούς.
Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί στις προσφυγές τους έλεγαν ότι η εφαρμογή του μέτρου συνταγογράφησης δραστικής ουσίας «αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών». Επίσης, όπως ανέφεραν η αλλαγή του σκευάσματος από τρίτους μπορεί να αποβεί όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά και μοιραία ακόμη και για τη ζωή του ίδιου του ασθενή.