Άνοιξαν τις πύλες τους δύο Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, από τα Παιδικά Χωριά SOS, με στόχο να προσφέρουν μαθησιακή υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση σε συνολικά 250 παιδιά, για τη νέα σχολική χρονιά.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπεύθυνος παιδαγωγικών προγραμμάτων βόρειας Ελλάδας του σωματείου, Γιώργος Μπασδάρης, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά, σε κτίριο στην Εγνατίας 113, τον περασμένο Μάρτιο. Κατά την πιλοτική του λειτουργία, κάλυψε τις ανάγκες 89 παιδιών, παρέχοντας υποστήριξη κυρίως στα μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών, των φιλολογικών, των αρχαίων ελληνικών και των αγγλικών.
Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησε πιλοτικά Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και στην Αλεξανδρούπολη που κάλυψε τις ανάγκες 58 παιδιών και θα συνεχίσει τη λειτουργία του σε πλήρη ανάπτυξη, με στόχο την υποστήριξη 90 παιδιών.
«Έχουμε δηλαδή δυνατότητα κάλυψης των αναγκών για 250 παιδιά σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη και ήδη δεχόμαστε αιτήσεις στο 2310233692 τις οποίες παραλαμβάνει και επεξεργάζεται η κοινωνική μας υπηρεσία» εξήγησε ο κ.Μπασδάρης.
Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας συμμετέχουν παιδιά 11 – 15 ετών, τα οποία προέρχονται από οικογένειες που κατοικούν σε όμορες περιοχές του Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Θεσσαλονίκης των Παιδικών Χωριών SOS και ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Για την ένταξη ενός παιδιού στο πρόγραμμα συνυπολογίζονται ακόμα κοινωνικά κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση – μονογονεϊκές, πολύτεκνες οικογένειες, γονείς με σοβαρή σωματική αναπηρία, κτλ. Παράλληλα, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας παρέχει στους γονείς ουσιαστική στήριξη στην εκπλήρωση του γονεϊκού τους ρόλου μέσω συμβουλευτικής, καθώς και στην εύρεση εργασίας, εξασφαλίζοντας για εκείνους σημαντικό «ωφέλιμο» χρόνο.
Αναφερόμενος ο κ.Μπασδάρης, στα έξι Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, τόνισε ότι υποστηρίχθηκαν συνολικά 1.300 οικογένειες με 2.700 παιδιά τα οποία, χάρη στη μαθησιακή υποστήριξη, είχαν 90% επιτυχία στις σχολικές εξετάσεις τους.
«Όσο για τους ενήλικες εξυπηρετούμενους, το 80-85% εξ αυτών έχασε την εργασία του κατά τη διάρκεια της κρίσης και προέρχεται από τα χαμηλά – μικρομεσαία εισοδήματα» διευκρίνισε ο κ.Μπασδάρης.