1815– Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξορίζεται στο νησί της Αγίας Ελένης.
1837– Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
1894– Ο γαλλοεβραίος λοχαγός, Άλφρεντ Ντρέιφους συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπίας. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του είναι και ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά, ο οποίος, γθα την υπόθεση γράφει το περίφημο «Κατηγορώ» του. Η «υπόθεση Ντρέιφους» μένει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη δικαστική πλάνη.
1902– Ο γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Έρτικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω, έπειτα από τριετείς ανασκαφές.
1914– Στις ΗΠΑ, ψηφίζεται από την επιτροπή του Κογκρέσου ο Νόμος Κλέιτον, που επιτρέπει στα οργανωμένα εργατικά συνδικάτα την κήρυξη απεργίας και τη διοργάνωση διαδηλώσεων.
1924– Η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση.
1940– Κάνει πρεμιέρα στους αμερικάνικους κινηματογράφους η ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Δικτάτορας».
1949– Τερματίζεται και τυπικά ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα. Ο ραδιοσταθμός της «Ελεύθερης Ελλάδας» μεταδίδει ανακοίνωση της προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο Δημοκρατικός Στρατός κατέπαυσε οριστικά τις επιχειρήσεις.
1951– Χορηγείται άδεια επιστροφής, από τους τόπους εξορίας τους, στους εκλεγέντες αριστερούς βουλευτές.
1954– Αρχίζει η κατασκευή υπόγειων διαβάσεων για τους πεζούς κάτω από την πλατεία Ομονοίας.
1969– Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα από ελληνικό έδαφος γίνεται από το Καυταντζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, με περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη. Ήταν ο αγώνας Ελλάδα- Ελβετία (4-1), για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού.
…. Την ίδια μέρα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει την κοπή νέου δολαρίου προς τιμή του πρώην προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.
1980– Η Ελλάδα νικά τη Δανία 1-0 (Κούης) στην Κοπεγχάγη. Οι εκπληκτικές αποκρούσεις του τερματοφύλακα Νίκου Σαργκάνη στον αγώνα του χαρίζουν το προσωνύμιο «Φάντομ».
1990– Εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων ο Αντώνης Τρίτσης με 50,12%. Η Μελίνα Μερκούρη λαμβάνει το 45,93% των ψήφων.
– Την ίδια μέρα, ο 50χρονος Πελέ ανακοινώνει ότι θα διεκδικήσει την Προεδρία της Βραζιλίας.
– Την ίδια μέρα, το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Είναι η αναγνώριση των προσπαθειών του για την επικράτηση της ειρήνης και την επίτευξη πυρηνικού αφοπλισμού.Είναι η αναγνώριση των προσπαθειών του για την επικράτηση της ειρήνης και την επίτευξη πυρηνικού αφοπλισμού.
1991– Η Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης διακηρύττει την ανεξαρτησία της.
1993– Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται από κοινού στον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ και στον ηγέτη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου Νέλσον Μαντέλα για το έργο τους σχετικά με τον τερματισμό του Απαρτχάιντ και τον εκδημοκρατισμό της χώρας.
1995– Περνούν τα σύνορα προς την Ελλάδα, οι πρώτοι πολίτες της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας, που προβλέπει ελεύθερη διακίνηση ατόμων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.
– Την ίδια μέρα, στο Ιράκ, διεξάγεται το πρώτο λαϊκό δημοψήφισμα μετά την κατάργηση της μοναρχίας το 1958, στο οποίο ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 99,96% τάσσεται υπέρ της ανανέωσης.
1999– Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην εθελοντική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».
Γεννήσεις
70 π.Χ. γεννήθηκε ο ρωμαίος ποιητής, Βιργίλιος, γνωστός για το ημιτελές επικό έργο του «Η Αινιάδα»
1608 ο ιταλός φυσικός Ευαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου
1844 ο γερμανός φιλόσοφος, Φρίντριχ Νίτσε
1923 ο ιταλός συγγραφέας, Ίταλο Καλβίνο
1926 ο γάλλος φιλόσοφος, Μισέλ Φουκό
1946 ο μουσικός Ρίτσαρντ Κάρπεντερ, μέλος του συγκροτήματος Carpenters.
Θάνατοι
1827 πέθανε ο λόγιος του Ελληνικού Διαφωτισμού, Παναγιώτης Κοδρικάς
1917 εκτελέστηκε σε ηλικία 38 ετών από τους γάλλους η θρυλική πόρνη πολυτελείας και χορεύτρια ανατολικών χορών, Μάτα Χάρι, μετά την καταδίκη της για κατασκοπία υπέρ των Γερμανών
1946 αυτοκτόνησε καταπίνοντας δηλητήριο ο Χέρμαν Γκέριγκ, ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της ναζιστικής Γερμανίας, ελάχιστες ώρες πριν την προγραμματισμένη εκτέλεση του για εγκλήματα πολέμου
1980 πέθανε ο αθλητής του δεκάθλου Απόστολος Νικολαΐδης, που διετέλεσε και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, της ΕΛΠΑ και του Παναθηναϊκού.