Τροπολογία για τα επαγγέλματα του Κομμωτή-Κουράς και του τεχνίτη περιποίησης χεριών ποδιών κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με αυτήν για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του κομμωτή θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Β/θμιας Εκπαίδευσης ειδικότητας «Κομμώσεων και Βαφής Μαλλιών» ή πτυχίο ΤΕΕ Α κύκλου σπουδών της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Επίσης το επάγγελμα μπορούν να ασκήσουν και οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΕ Β κύκλου της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» καθώς και οι κάτοχοι διπλώματος ΙΕΚ της ειδικότητας «Κομμωτής Τεχνικός περιποίησης κόμης».
Όσον αφορά το επάγγελμα του Τεχνίτη περιποίησης χεριών ποδιών (MANICURE PEDICURE) απαραίτητο για την άσκησή του είναι το δίπλωμα ΙΕΚ ειδικότητας «Αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών».
Στο άρθρο 1 παρ.2 ορίζεται ότι Κομμωτήριο-Κουρείο είναι το κατάστημα όπου παρέχονται οι υπηρεσίες όπως κούρεμα, χτένισμα κ.α καθώς και υπηρεσίες περιποίησης χεριών (MANICURE) και ποδιών (PEDICURE), εφόσον αυτές παρέχονται από εξειδικευμένο τεχνίτη.
Στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι κουρέας-κομμωτής είναι εκείνος που παρέχει κάθε είδους εργασίας κομμώσεως σε παιδιά, άνδρες, γυναίκες (κούρεμα, χτένισμα, ξύρισμα κ.α.), μαθητευόμενος κομμωτής είναι εκείνος που εκτελεί αποκλειστικά βοηθητικές εργασίας στο πλαίσιο της μαθητείας του ενώ τεχνίτης περιποίησης είναι αυτός που παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες.
Οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων υποχρεούνται να τηρούν ειδικά Μητρώα Επαγγέλματος στα οποία θα καταχωρούνται οι σχετικές Βεβαιώσεις συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση επαγγέλματος. Όσοι είναι ενταγμένοι στα Μητρώα έχουν και τα συνακόλουθα επαγγελματικά δικαιώματα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην τροπολογία καθορίζονται και τα πειθαρχικά αδικήματα ανάμεσα στα οποία είναι και η βλάβη που προκαλείται στους πελάτες κατά την άσκηση του επαγγέλματος. Για να επιβληθεί πειθαρχική ποινή θα πρέπει να προηγηθεί κλήση σε έγγραφη απολογία. Οι χρηματικές ποινές ανάλογα με το πειθαρχικό αδίκημα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 3.000 ευρώ για τους κατόχους άδειας καταστήματος και τα 1.500 ευρώ για όσους παρέχουν εξηρτημένη εργασία ενώ προβλέπεται ακόμα και οριστική διαγραφή.
Απαραίτητος είναι ο ορισμός υγειονομικά υπεύθυνου του καταστήματος ο οποίος θα κατέχει την ανάλογη βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην κατατεθείσα τροπολογία.