Δικαστικό «μπλόκο» στην αξιολόγηση των απασχολουμένων στις δημόσιες υπηρεσίες και στους ΟΤΑ επιχειρούν να βάλουν με «μπαράζ» αιτήσεων ακύρωσης που καταθέτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΑΔΕΔΥ και διάφοροι φορείς εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από πολλές περιοχές της χώρας.
Με τις αιτήσεις που αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε «πιλοτική δίκη» επιδιώκεται να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου 4250/14 για την αξιολόγηση του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και μία σειρά υπουργικών εγκυκλίων με τις οποίες η αξιολόγηση επεκτάθηκε και στους εργαζομένους στους ΟΤΑ με παράταση των σχετικών προθεσμιών.
Οι δικαστικές προσφυγές, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, αποτελούν ουσιαστικά «ρελάνς» στην επίσης δικαστική προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει την αποχή που έχει κηρυχθεί από την πλευρά των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα όσον αφορά τις διαδικασίες αξιολόγησης με τη μη συμπλήρωση και μη κατάθεση των σχετικών ατομικών φύλλων αξιολόγησης, όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος».
Στις αιτήσεις ακύρωσης που έχουν υποβάλει στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ και διάφοροι σύλλογοι εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. δασολόγων κ.λπ.) από διάφορες περιφέρειες (π.χ. Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κρήτης κ.λπ.) υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται διάφορες διατάξεις του Συντάγματος, καθώς πάσχουν τα κριτήρια και η κλιμάκωση της βαθμολογίας αξιολόγησης, με συνέπεια να θίγονται οι αρχές της αξιοκρατίας, της ισότητας, της αμεροληψίας και της διαφάνειας.