Αίτηση χορήγησης ακόμη και προσωρινής σύνταξης έχουν υποβάλει 150.000 άτομα, τα οποία βρίσκονται σε λίστες αναμονής για διάστημα που φτάνει μέχρι και τα πέντε χρόνια.
Όπως γράφει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σχέδιο «προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος» και στις επικουρικές. Με μόνη διαφορά ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται ήδη σε εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων υπ’ αριθμόν 258/1983 και 392/1985, που δεν έχουν καταργηθεί μέχρι σήμερα, με νεότερο νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα.
Ήδη η νομική υπηρεσία του ΤΕΑΠΟΚΑ (κλάδος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλσης), απαντώντας σε σειρά αιτημάτων που έχουν κατατεθεί από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με σκοπό την προσωρινή χορήγηση σύνταξης, σημειώνει ότι σε περίπτωση «που δεν είναι δυνατή για οποιοδήποτε λόγο η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης, υποχρεούται στην έκδοση απόφασης για προσωρινή σύνταξη».
Μάλιστα, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία, για τις συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που έχουν εφαρμογή οι περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ο τελευταίος φορέας υποχρεούται στην έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σκεπτικό της η νομική υπηρεσία προκειμένου να μην διευκολύνει την κατάσταση με τις χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις και να απορρίψει τα αιτήματα, μιλά για «σιωπηρή» κατάργηση των προαναφερθέντων Προεδρικών Διαταγμάτων από πρόσφατο νόμο με το σκεπτικό ότι «δεν προβλέφθηκε η διατήρησή τους από τις διατάξεις του νόμου αυτού (3996/11)».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος, αναφέρει στην εφημερίδα πως μετά από πίεση του δικτύου, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί με τεχνάσματα να παρουσιάσει ως εξαγγελία τη ρύθμιση του θέματος με σκοπό να αποφύγει την καταβολή των αναδρομικών, που βάσει των Προεδρικών Διαταγμάτων οφείλει να καταβάλει σε κάθε αιτούντα συνταξιούχο.