Η καταστροφή των χημικών από το οπλοστάσιο της Συρίας έχει δρομολογηθεί να πραγματοποιηθεί στο «τρίγωνο» της Μεσογείου που σχηματίζουν Μάλτα, Ιταλία και Ελλάδα. Ωστόσο, εύλογα ερωτήματα προκαλεί το πώς δεν θα προκληθεί ανυπολόγιστη καταστροφή στο θαλάσσιο περιβάλλον και πώς δεν θα επηρεάσει τους αλιείς της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων.
Η αλιεία με μηχανότρατες απαγορεύτηκε στην περιοχή της Μεσογείου για δύο μήνες, από τις 24 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουλίου, όπως αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια των μέτρων για την προστασία του γόνου. Σε δηλώσεις του, ωστόσο, σε κρητικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Βαγγέλης Πισσίας, μέλος της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», υποστήριξε ότι η απαγόρευση γίνεται κατά το χρονικό διάστημα που έχει προγραμματιστεί η εν πλω υδρόλυση για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας!
Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της, και η «Πρωτοβουλία Λακωνίας ενάντια στα χημικά της Συρίας» κάνει λόγο μία «περίεργη σύμπτωση». «Όπως πληροφορούμαστε εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει η φόρτωση των 700 τόνων χημικών στη Συρία ενώ η όλη επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου 60 ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Μια περίεργη σύμπτωση λοιπόν, η απαγόρευση της αλιείας στα διεθνή ύδατα στο χρονικό διάστημα που θα είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση της εν πλω “εξουδετέρωσης” των χημικών της Συρίας. Μία πρόσθετη λεπτομέρεια της Υπουργικής Απόφασης του κ. Τσαυτάρη: “Οι περιοχές και οι χρονικές περίοδοι απαγόρευσης θα επανεξεταστούν, εφόσον συντρέχουν λόγοι, μετά το 2015”. Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν ανάλογη νομοθετική ρύθμιση έχει γίνει στη γειτονική Ιταλία», τονίζεται στην ανακοίνωση.