Σε πολιτιστική εκδήλωση που οργανώθηκε στο πανεπιστήμιο Σαπιέντσα, στη Ρώμη, ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Χρονάς παρουσίασε τα ερωτικά ποιήματα του κορυφαίου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.
Πρόκειται για έναν ιδεατό διάλογο των δυο ποιητών, σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου ο Χρονάς φέρεται να εργάζεται ως ρεσεψιονίστας. «Κ. P. Kavafis all’ hotel dei Balcani con Yorgos Chronàs» (ο Κ. Π. Καβάφης στο ξενοδοχείο των Βαλκανίων, με τον Γιώργο Χρονά), ο τίτλος της πρωτότυπης αυτής παρουσίασης.
Η εκδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, σε συνεργασία με την έδρα νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Σαπιέντσα και με τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας Ρώμης και της Aegean Airlines.
«Είναι τα μόνα ποιήματα του Καβάφη που θα μπορούσα να διαβάσω. Πρέπει να ομολογήσω ότι ποτέ μου δεν περίμενα πως θα επισκεπτόμουν τη Ρώμη, χάρη στον κορυφαίο μας, αυτόν ποιητή. Ο Καβάφης εκπροσωπεί τη χώρα μας, τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο, με την ίδια δύναμη της Μαρίας Κάλλας» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Γιώργος Χρονάς.
«Η παράστασή μου αυτή είναι, κατά κάποιον τρόπο, φυσική συνέπεια της εβδομαδιαίας εκπομπής που είχα επί δώδεκα χρόνια, από το 1999 έως το 2011, στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ήθελα να τιμήσω έναν ποιητή- σύμβολο, o οποίος θα μπορούσε να έχει γράψει αγγλικά ή γαλλικά, αλλά επέλεξε τη γλώσσα μας» πρόσθεσε ο Γιώργος Χρονάς.
«Με τον τρόπο αυτόν- με την ποιητική ανάγνωση και τη μουσική- προσφέρεται μία ακόμη διάσταση της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη. Ο φανταστικός αυτός διάλογος με έναν σημερινό ποιητή μας, με τον καταξιωμένο Γιώργο Χρονά, μας φέρνει πιο κοντά στους ήχους, τις λέξεις, τις αισθήσεις και τα ερωτικά ποιήματα του Αλεξανδρινού» δήλωσε ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ιταλία, Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Τέλος, η καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Σαπιέντσα, Πάολα Μαρία Μινούτσι θέλησε να τονίσει ότι «μπορεί το “Έτος Καβάφη” να τελείωσε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο παγκοσμίου φήμης αυτός ποιητής γεννήθηκε και πέθανε τον Απρίλιο, ότι διανύουμε, δηλαδή, τον κατ΄εξοχήν μήνα του. Και ότι ένας ποιητής, συγγραφέας και εκδότης σαν τον Χρονά, έχει τη δυνατότητα, παράλληλα, να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει τους στίχους του Καβάφη, με ξεχωριστή ευαισθησία».