Συνέδριο με τίτλο «Χρηματοδοτώντας τη Δημιουργικότητα» διοργανώνει στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Βασικός στόχος του Συνεδρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, είναι να σηματοδοτήσει τη νέα φιλοσοφία που διέπει πλέον τον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το συνέδριο αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την αυξανόμενη σημασία της Δημιουργικής Οικονομίας, την προώθηση της καινοτομίας, τον ρόλο των δημιουργικών/πολιτιστικών επιχειρήσεων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη διευκόλυνση των πολιτιστικών επιχειρηματικών εκκινήσεων, την παροχή εργαλείων για την πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης, τον πολιτιστικό τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη και τη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας για νέους.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Έρευνα για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα». Θα γίνει επίσης η πρώτη παρουσίαση της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδας με τίτλο, «Η Έξυπνη Οικονομία: “πολιτιστικές” και “δημιουργικές” βιομηχανίες στην Ελλάδα: μπορούν να αποτελέσουν προοπτική εξόδου από την κρίση;», η οποία αποτελεί μια πρώτη πειραματική προσπάθεια διατύπωσης ενός ορισμού, χαρτογράφησης και ποσοτικής καταγραφής των ελληνικών επιδόσεων στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.
Στο συνέδριο θα μιλήσουν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, η Επίτροπος κα Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ, Γιώργος Γιαννούσης, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, Ιδρυμάτων και Διεθνών Οργανισμών, μέλη της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, εμπειρογνώμονες καθώς και εκπρόσωποι φορέων του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.
Ενδεικτικά, ανάμεσα στους Έλληνες ομιλητές του συνεδρίου συγκαταλέγονται ο κ. Ιωάννης Μάνος, πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η κα Έλλη Ανδριοπούλου, διοικητική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Χρήστος Καρράς, εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, o κ. Νίκος Λέανδρος, πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης, διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κ. Νίκος Βογιατζής από την πρωτοβουλία Corallia, o κ. Βασίλης Χαραλαμπίδης, ιδρυτής του πολιτιστικού κέντρου Bios, κ.α.
Στους ξένους ομιλητές συγκαταλέγονται ο κ. Rasmus Tcherning, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Δημιουργικές Βιομηχανίες, ο κ. Jan Truszczynski, γενικός διευθυντής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κα Johanna Bolhoven, διευθύντρια του Creative England, ο κ. Jordi Sellas i Ferrés, γενικός διευθυντής Δηµιουργικών και Πολιτιστικών Επιχειρήσεων της κυβέρνησης της Καταλονίας, η κα Beatriz Garcia, Επικεφαλής Έρευνας στο Ινστιτούτο για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, η κα Nan Van Houte, γενική γραµµατέας του Διεθνούς Δικτύου για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες (IETM), ο κ. Michael Wimmer, ιδρυτής και διευθυντής της EDUCULT, η κα Virginie Civrais, γενική διευθύντρια της St’Art, η κα Anita Debaere, διευθύντρια της Pearle (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Εργοδοτικών Ενώσεων στον τοµέα των Τεχνών) κ.α..
Στο Συνέδριο θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.