Σύνταξη τώρα ή μετά το 2015; Το ερώτημα αυτό βασανίζει όλους τους ασφαλισμένους που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πότε θα συνταξιοδοτηθούν.
Η αποχώρηση με σύνταξη το 2014 συμφέρει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», όσους έχουν τις πλήρεις προϋποθέσεις, δηλαδή 35-37 έτη ασφάλισης και την ηλικία των 58-60 ή 62 ετών. Επίσης, συμφέρει όσους έχουν μεν λιγότερα έτη ασφάλισης αλλά την τελευταία δεκαετία είχαν καλές αποδοχές. Συμφέρει και η έξοδος με μειωμένη αλλά μόνο όταν το ποσό είναι ελάχιστα μικρότερο σε σχέση με την πλήρη σύνταξη.
Δεν συμφέρει η «έξοδος πανικού», όταν δηλαδή οι ασφαλισμένοι σπεύδουν σε σύνταξη για να πάρουν όσο όσο, ενώ μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κερδίζοντας φυσικά περισσότερα χρήματα απ’ ό, τι ως συνταξιούχοι.
Το βέβαιο είναι πως τα Ταμεία θα βγάζουν μικρότερα ποσά καθώς από την επόμενη χρονιά, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ανατρέπονται όλα όσα θα παραμείνουν σε ισχύ ως το τέλος του 2014.
Το κρίσιμο στοιχείο πλέον δεν θα είναι τόσο τα χρόνια ασφάλισης αλλά οι αποδοχές που θα έχουν οι εργαζόμενοι. Με βάση αυτές θα υπολογίζεται και η τελική τους σύνταξη. Κι αυτό γιατί δεν θα υπάρχει μια σταθερή περίοδος κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει τις καλύτερες αποδοχές για να βγάλει σύνταξη αλλά αντίθετα, στον υπολογισμό της θα «μετρούν» οι μισθοί όλων των μηνών ή των ετών ασφάλισης από το 2011 και μετά. Και αν δεν υπάρχει ασφάλιση για κάποιο διάστημα, αυτομάτως θα μεταβάλλεται προς τα κάτω και το ποσό σύνταξης.
Με το νόμο 3863/10 όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα για σύνταξη από 1ης 1ου 2015 θα λάβουν:
1. Ένα κομμάτι σύνταξης με βάση ό,τι ισχύει έως το 2010.
2. Ένα τμήμα σύνταξης με βάση τις αποδοχές και το χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά και
3. Ένα μέρος της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, η οποία θα υπολογίζεται επίσης για το διάστημα ασφάλισης από το 2011 και μετά.
Στην πράξη, αν σήμερα η σύνταξη βγαίνει με έναν τρόπο υπολογισμού, από το 2015 και εφεξής και για όσους θα θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το ποσό της τελικής τους σύνταξης θα είναι το άθροισμα τριών επιμέρους συντάξεων.
Η ουσία του νέου συστήματος είναι πως η σύνταξη που θα πάρουν όσοι φύγουν από το 2015 και μετά διαμορφώνεται ήδη με βάση τις μειωμένες αποδοχές που στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν οι εργαζόμενοι από το 2011 και μετά λόγω Μνημονίου,
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί με 35ετία μετά το 2015 μπορεί να πάρει ως και 120 ευρώ λιγότερα από το αν έφευγε με 35ετία το 2014. Η μείωση αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν υπάρχει μεγάλη μείωση αποδοχών από το 2011 και μετά.
Ωστόσο, όσο μικρότερο είναι το διάστημα της ασφάλισης στο νέο σύστημα τόσο μικρότερη θα είναι και η τελική μείωση της σύνταξης. Αντίθετα, όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης θα έχουν οι εργαζόμενοι στο νέο σύστημα τόσο θα μεγαλώνουν και οι διαφορές.