Με στόχο το βιβλίο να γίνει προσιτό σε κάθε πολίτη, ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) και μέσω δράσης του προγράμματος life, εφάρμοσαν στα Χανιά μια νέα πρωτοβουλία γνώσης, αυτή της υπαίθριας δημόσιας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης.
Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη είναι κατασκευασμένη στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία, που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι χρήστες της, δίχως εγγραφή, συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Ο επισκέπτης της μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και μετά από ένα χρονικό διάστημα να το επιστρέψει.
Η βιβλιοθήκη έχει ύψος 2,00 μέτρα και 0,80 εκατοστά πλάτος και μήκος. Είναι κατασκευασμένη από υλικά ανθεκτικά στις πάσης φύσεως καιρικές συνθήκες, ενώ στην οροφή της υπάρχει φωτοβολταϊκός συλλέκτης για να την καθιστά αυτόφωτη τις βραδινές ώρες.
Τέτοιου τύπου βιβλιοθήκες τοποθετήθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς που σήμερα εγκαινιάστηκε, στην πλατεία 1866, στην πλατεία Ελευθερίας (Δικαστηρίων), στην πλατεία της Σούδας και στην πλατεία Κουνουπιδιανών στο Ακρωτήρι.
Όπως δήλωσε κατά την τελετή των εγκαινίων ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, τα Χανιά, μετά την Αθήνα, είναι η πρώτη πόλη της χώρας που αποκτά τέτοια βιβλιοθήκη.
«Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανταλλαγή βιβλίων και ιδεών, καθώς και η κοινωνική αλληλεπίδραση, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων» επισήμανε, μεταξύ άλλων.
«Μέσω του προγράμματος life προχωρήσαμε στην υλοποίηση της βιβλιοθήκης στέλνοντας το μήνυμα ότι εκτός από την ανακύκλωση βιβλία που βρίσκονται σε καλή κατάσταση μπορούν να γίνουν κτήμα του κάθε πολίτη» δήλωσε του ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Βασίλης Καστρινάκης.
Τις υπαίθριες δημόσιες δανειστικές βιβλιοθήκες σχεδίασαν στα Χανιά δύο νέοι αρχιτέκτονες ο Ελευθέριος Αμπατζής και η Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Ιωαννίδου «τα χαρακτηριστικά της βιβλιοθήκης που είναι απόλυτα προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες επιτρέπουν στον κάθε πολίτη όλο το 24ωρο να είναι χρήστης της βιβλιοθήκης». Σύμφωνα με την ίδια, «το ζητούμενο είναι ο κάθε χρήστης να παίρνει αλλά και να αφήνει κάθε βιβλίο».
Από την πλευρά του ο κ. Αμπατζής επισήμανε ότι, «η καλή λειτουργία της βιβλιοθήκης επαφίεται στην καλή θέληση των πολιτών».