Ήταν μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά που έμοιαζε σαν όλες τις άλλες. Τα πιτσιρίκια γελούσανε με τους κλόουν και χορεύανε, το φαγητό ήταν άφθονο, τα παιχνίδια είχαν μπει σε σακούλες και γέμιζαν τον σάκο του Άι Βασίλη.
Μόνο οι γονείς περίμεναν σκεπτικοί σε διπλανό χώρο, φροντίζοντας να χαμογελούν μόνο όταν τα παιδιά τους πλησίαζαν. Το μυαλό τους ήταν αλλού- πώς να βρουν δουλειά, στα νοίκια που έτρεχαν απλήρωτα, στη ΔΕΗ που τους προειδοποίησε για διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Συμπαραστάτες ωστόσο, στο δύσκολο έργο της επιβίωσης είχαν τους εθελοντές του «Κέντρου Υποστήριξης Νέων» και του «Σπιτιού της ΑΡΣΙΣ» οι οποίοι διοργάνωσαν το απόγευμα , στο χώρο της Οικολογικής Κίνησης «Οικόπολις», την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή για όλους όσους εξυπηρετούνται και υποστηρίζονται από την «Αρσις». Νέα παιδιά οι εθελοντές, φοιτητές οι περισσότεροι που αισθάνθηκαν την ανάγκη να προσφέρουν, να κάνουν αφιλοκερδώς μαθήματα υπολογιστών ή ενισχυτικής διδασκαλίας, να βοηθήσουν τις μητέρες με τα μωρά τους, να τρέξουν στις υπηρεσίες για τη διευθέτηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών διαμονής των μεταναστών.
«Υποστηρίζουμε περίπου 70 οικογένειες με 150 παιδιά οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι μετανάστες ή πρόσφυγες, έχουν προβλήματα με τη διαμονή τους στη χώρα ή βιώνουν χρόνιο στρες από την ανέχεια και από το γεγονός ότι εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τα πάτρια εδάφη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της Αρσις, Μίλτος Σταμπλιάκας. Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων (KYN) με ενεργή λειτουργία στη Θεσσαλονίκη από το 1996, υποστηρίζει παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν ουσιαστικές δυσκολίες κοινωνικής ένταξης καθώς και τις οικογένειες τους, με δράσεις όπως, μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, δημιουργικά εργαστήρια, επισκέψεις σε πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, εύρεση εργασίας για τους γονείς των παιδιών, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη για θέματα που τους αφορούν. Επίσης το ΚYN είναι η αφετηρία των σημαντικότερων δράσεων της ΑΡΣΙΣ για τα παιδιά του δρόμου που είναι το streetwork (κοινωνική εργασία στο δρόμο, έρευνα και υποστήριξη) και το mobile school (κινητό σχολείο).
Σύμφωνα πάντως με τον κ.Σταμπλιάκα, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει την πλειονότητα των ανθρώπων, εντούτοις η αλληλεγγύη και η ευαισθητοποίηση απέναντι σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, δεν έχουν εκλείψει.
«Θα΄λεγα μάλιστα ότι η αλληλεγγύη είναι πιο έντονη τώρα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Γι΄αυτό και μετά το τέλος της γιορτής, υπήρχαν δώρα για όλους χάρη στις χορηγίες που λαμβάνει καθημερινά η «Αρσις» από ιδιώτες, καταστήματα, σχολεία και άλλους οργανισμούς. Παιχνίδια για τα παιδιά που έλαμπαν από χαρά και τρόφιμα για τους γονείς…..