Εξάρχεια, 6 Δεκεμβρίου 2008, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ.
Η παρέα του 15χρονου ήρθε σε φραστικές αντιπαραθέσεις με τους δύο ειδικούς φρουρούς που περιπολούσαν στο σημείο. Ο 15χρονος βρήκε ακαριαίο θάνατο. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.
Μέσα σε κλάσματα δευτερόλεπτων διαδόθηκε η πληροφορία ότι 15χρονος έπεσε νεκρός από χέρι αστυνομικού. Έτσι, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Χιλιάδες νέοι, στην πλειοψηφία τους μαθητές, συγκεντρώθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όμως οι εκδηλώσεις έγιναν βανδαλισμοί και μάλιστα ανεξέλεγκτοι. Υπήρχαν όμως και χιλιάδες νεαροί που διαδήλωναν ειρηνικά…
Η αστυνομική βία ήταν έκδηλη. Οι εικόνες με μαθητές να παρακαλούν να σταματήσουν οι αστυνομικοί να τους χτυπούν και να τους σέρνουν, και όχι μόνο, έκαναν το γύρο του κόσμου.
Διαδηλώσεις και βανδαλισμοί
Οι εκδηλώσεις ξέφυγαν από τον ειρηνικό τους χαρακτήρα. Μετατράπηκαν σε εξεγέρσεις κυρίως της μαθητικής νεολαίας, που κόπασαν μέρες αργότερα. Εκείνες τις ημέρες μάλιστα, ο κόσμος ήταν διαρκώς στους δρόμους. Τα επεισόδια και οι αστυνομικές αυθαιρεσίες δεν έλειπαν…
Το πρώτο κύμα αντίδρασης, ακολούθησε σειρά καταλήψεων σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης. Κλειστές έμειναν και πανεπιστημιακές σχολές ενώ δεν άνοιξε και το σχολείο στη Σταμάτα στο οποίο πήγαινε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.
Οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους όλης της χώρας σχεδόν αμέσως. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι προκήρυξαν 24ωρη απεργία. Σε τριήμερη προχώρησε η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών.
Οι μαθητές προχώρησαν σε συμβολικές κινητοποιήσεις. Προσέφεραν λουλούδια στους ένστολους και κάποιοι ξάπλωσαν γυμνοί έξω από τη ΓΑΔΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Από την άλλη υπήρχαν και οι βανδαλισμοί, οι επιθέσεις με πέτρες, με ξύλα και βόμβες μολότοφ σε πολλά αστυνομικά τμήματα της χώρας.
Πολλά τμήματα στα περισσότερα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, άρχισαν να κλείνουν από τους φοιτητές. Οι αποφάσεις της κατάληψης στρέφονταν κατά της κρατικής καταστολής και κατά της πολιτικής που εφάρμοζε η κυβέρνηση στο εκπαιδευτικό ζήτημα.
Η κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Η κηδεία του 15χρονου μαθητή έγινε την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, παρουσία χιλιάδων πολιτών και μαθητών.
Μετά το τέλος της κηδείας όμως σημειώθηκαν άγρια επεισόδια και πετροπόλεμος στη γύρω περιοχή και τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων αλλά και αστυνομικοί της Ομάδας Ζ πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και το ίδιο βράδυ σε πολλές πόλεις, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ρομά επιτέθηκαν και στο αστυνομικό τμήμα Ζεφυρίου.
Ο θλιβερός απολογισμός
Από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 14 Ιανουαρίου έγιναν περισσότερες από 250 συλλήψεις πανελλαδικά που κατέληξαν σε 67 προφυλακίσεις.
Ο απολογισμός που έκανε το ΕΒΕΑ έδειξε ότι 435 επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, 37 μάλιστα από αυτές καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το συνολικό κόστος των ζημιών ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ.
Ο Εμπορικός Σύλλογος της συμπρωτεύουσας έκανε λόγο για 88 επιχειρήσεις που έπαθαν ζημιές με 10 από αυτές να καταστρέφονται ολοσχερώς.
Πάντως, στο πέρασμα των ετών, δεν έχουν σημειωθεί τόσο εκτενή επεισόδια κατά τον εορτασμό για τη μνήμη του 15χρονου…