Μια νέα έκθεση αφιερωμένη στην Ιλιάδα του Ομήρου παρουσιάζεται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται για την έκθεση «Ιλιάδα η εμή», του κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου, τα εγκαίνια της οποίας γίνονται αύριο, Τετάρτη.
Η έκθεση που είχε ήδη παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, θα παραμείνει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως τις 31 Μαρτίου 2014.
Περιλαμβάνει φωτογραφικές αναπαραγωγές των 10 από τα 35 σχέδια με μολύβι σε χαρτί, που δημιούργησε συνολικά ο καλλιτέχνης το 2008 στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου. Προβολή σχετικού βίντεο εμπλουτίζει το περιεχόμενο της έκθεσης, ευαισθητοποιώντας τον επισκέπτη στις διαχρονικές αξίες και τα παγκόσμια μηνύματα του ομηρικού έπους.
Η νέα έκθεση, την οποία θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ταξιδιώτες και επισκέπτες που θα βρεθούν στο αεροδρόμιο, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Τέχνη και Πολιτισμός» του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 56 εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα, με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στους επισκέπτες της Αθήνας, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία κατά την άφιξη ή την αναχώρηση από την πόλη.
Την έκθεση «Ιλιάδα η εμή» θα επισκεφθούν επίσης οι μαθητές των Γυμνασίων που θα υποδεχθεί το αεροδρόμιο στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ξεναγήσεων σχολείων στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα κατά το διάστημα αυτό.
Για το έργο του γράφει ο ζωγράφος στην ειδική έκδοση/λεύκωμα «Ιλιάδα η εμή»:
«Πρόσφατα χρειάστηκε να αντλήσω δυνάμεις από μύθους. Ή, μάλλον, να κρυφτώ μέσα σε μυθικές φόρμες για να συνεχίσω να υπάρχω και να αντέχω. Χρειάστηκε να σκάψω βαθιά μέσα μου, για να βρω τις ιδέες κάτω από τις λέξεις. Περιέργως, ξανασυνάντησα τον Όμηρο, τη «δική» μου Ιλιάδα στις ρίζες της. Δηλαδή, την Ιλιάδα της παιδικότητάς μου, που προεκτάθηκε διαχρονικά σε σύγχρονες καταστάσεις. Ατομικές ή συλλογικές».
Η έκθεση «Ιλιάδα η εμή» θα λειτουργεί καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός», στο Επίπεδο Αφίξεων του αεροδρομίου, χώρος ελεύθερης πρόσβασης για επιβάτες και επισκέπτες.