Η έξοδος για έναν καφέ αποτελεί μια συχνή συνήθεια για τους περισσότερους, ώστε να συναντηθούν με φίλους και να συζητήσουν. Και όμως αυτή η δραστηριότητα είναι «απαγορευμένη» για άπορους και άστεγους συμπολίτες μας.
Παρόλο που η προσφορά ενός φλιτζανιού στους ανθρώπους αυτούς, δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μπορεί να προσφέρει μερικές στιγμές χαράς. Με το σκεπτικό αυτό, ξεκίνησε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία με την ονομασία «Ένας καφές σε περιμένει», μέσω της οποίας άνθρωποι σε ανάγκη μπορούν ν’ απολαύσουν ένα φλιτζάνι αλληλεγγύης κερασμένο από κάποιον συνάνθρωπό τους.
Στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Διστόμου 21, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο «Χαΐνης», το πρώτο που συμμετέχει στην πρωτοβουλία. Εκεί, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν είτε να προπληρώσουν έναν καφέ, είτε να αφήσουν κάποιο γλυκό ή κέρασμα το οποίο θα συνοδεύει το ρόφημα των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη.
«Ξεκίνησε καλύτερα από ό,τι φανταστήκαμε στην αρχή. Τις πρώτες ημέρες, οι κερασμένοι καφέδες είχαν φτάσει τους 37, ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε ένα μαγαζί χωρητικότητας περίπου 40 ατόμων. Οι πελάτες μας είτε μας αφήνουν τα ρέστα για να τα μετατρέψουμε σε κερασμένους καφέδες, είτε μας τους προπληρώνουν. Μας έχει συμβεί να περνάει κάποιος έξω από το δρόμο, να μην είναι πελάτης μας, και να αφήνει χρήματα που προορίζονται για κερασμένο καφέ» λέει στο ΑΜΠΕ ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Χρήστος Σακελλάρης.
Πώς, όμως, μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τον κερασμένο καφέ; Στο κατάστημα του δικτύου αλληλεγγύης υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που δηλώνει τη συμμετοχή «Ένας καφές σε περιμένει» και το λογότυπο του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Επίσης, σε κάποιο βάζο ή πίνακα και σε εμφανές σημείο του μαγαζιού αναγράφεται ο αριθμός των καφέδων που έχουν προπληρωθεί και απομένουν, ώστε να γνωρίζουν όλοι τη συναλλαγή.
«Από τις πρώτες ημέρες που άρχισε η δράση ήρθε στο μαγαζί ένας κύριος κρατώντας στο χέρι του ένα χαρτάκι με τη διεύθυνση και το όνομα του καταστήματος. Μας ρώτησε εάν υπάρχει κερασμένος καφές. Τον είχαν ενημερώσει από την εκκλησία, εκεί όπου έπαιρνε το καθημερινό του συσσίτιο. Ήταν διστακτικός στην αρχή, πιθανότατα να είχε πολύ καιρό να βγει έξω και να πιει τον καφέ του μαζί με άλλο κόσμο. Τον απόλαυσε, και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα, αφού ενώθηκε με τους υπόλοιπους πελάτες μας» πρόσθεσε ο κ. Σακελλάρης.
Το μόνο αίτημα που απευθύνεται από τους υπεύθυνους του δικτύου προς τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον καφέ που θα περιμένει, όχι δηλαδή για τον πρώτο που θα πίνει ο ίδιος ο πελάτης, αλλά για τον κερασμένο. Για κάθε «καφέ που περιμένει», ο καταστηματάρχης θα πρέπει να κόβει την αντίστοιχη απόδειξη.
«Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα και μοναδικό κατάστημα. Ωστόσο, είναι πολλοί ακόμη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Πηγαίνει καλά η κίνηση και υπάρχει ανταπόκριση, αφού αρχικός μας στόχος είναι να ξεπεραστεί η ντροπή των ανθρώπων αυτών και να πιουν τον κερασμένο καφέ» εξήγησε ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Σχεδία».
Μέχρι στιγμής, το δίκτυο των καταστημάτων της πρωτοβουλίας «Ένας καφές σε περιμένει» έχει αναπτυχθεί από την Κρήτη μέχρι τα Γρεβενά και από την Ορεστιάδα μέχρι τα Γιάννενα, ενώ στο «παιχνίδι» έχει μπει και η Κύπρος. Κοντά στα τριάντα μαγαζιά έχουν δηλώσει συμμετοχή και ο αριθμός ολοένα και γίνεται μεγαλύτερος.