Παραδόθηκε, σήμερα, στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) το νέο ΙΕΚ Θέρμης, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Γιουλέκα, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου, εκπροσώπων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Καρατάσιου και του προέδρου του ΕΟΠΠΕΠ Θεόδωρου Καρτσιώτη.
«Αυτό το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει το δεύτερο ΙΕΚ της χώρας, το ΙΕΚ Θέρμης, σε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση στους χώρους της οποίας ξεναγηθήκαμε σήμερα και ταυτόχρονα θα συνυπάρξει, λόγω των πιεστικών αναγκών του Δήμου Θέρμης, κι ένα λύκειο της περιοχής και κάποιες άλλες δράσεις, ώστε να αξιοποιηθεί η υποδομή και οι δυνατότητές της, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αΑπό την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων υπογράμμισε τις δυσκολίες, λόγω μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης και αδειών, που είχαν ως αποτέλεσμα, ο κύριος όγκος των εργασιών να γίνει μέσα στα τρία τελευταία χρόνια.
Αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εν λόγω σχολικό συγκρότημα θα γίνει «μια κυψέλη γνώσης», ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε ότι «η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων συνεχίζεται στο νομό Θεσσαλονίκης, με προτεραιότητα τις δυτικές συνοικίες».
Το ΙΕΚ Θέρμης κατασκευάσθηκε από την ΟΣΚ ΑΕ και ολοκληρώθηκε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το έργο αφορά τη διαμόρφωση και την προσθήκη πτέρυγας σε ένα πρώην βιομηχανικό κτίριο, προκειμένου να μετατραπεί σε σχολικό διδακτήριο με 16 κύριες αίθουσες, 14 εργαστήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο και χώρους γραφείων.
Η συνολική δόμηση ανέρχεται σε 3.880,75 μ2. Στο κτίριο θα στεγασθούν σχολικές μονάδες (ένα λύκειο) του Δήμου Θέρμης, που θα λειτουργεί πρωινές ώρες, καθώς και το υποκατάστημα της ΟΣΚ ΑΕ της Θεσσαλονίκης. Για την καλύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στο κτιριακό συγκρότημα μελετήθηκε και υλοποιήθηκε κόμβος σύνδεσης με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Περαίας.
Το κτίριο, ιδιοκτησία της πρώην βιοτεχνίας LANA, αγοράσθηκε το 1993 και βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας περίπου 5 στρεμμάτων. Η αρχική σύμβαση υπεγράφη στις 31.12.1999. Το τελικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 6.414.438,11 ευρώ.
Η χρηματοδότηση και η κατασκευή του έργου παρουσίαζαν σημαντικές καθυστερήσεις και υπήρχε διακοπή εργασιών από το 2000 έως το 2010, Το 2010 έγινε υποκατάσταση του αρχικού αναδόχου και το έργο ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές.