«Οδηγούμαστε σε συνθήκες ζούγκλας, με τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών για την δημόσια υγεία» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις του κλάδου ενάντια στη συγχώνευση και κατάργηση νοσοκομειακών και προνοιακών μονάδων, και σημειώνει ότι η Ομοσπονδία αγωνίζεται για να αποτρέψει την πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων απέναντι στο μνημόνιο.
Με την αποχώρηση των μελών της τρόικας, «η κυβέρνηση άρχισε τις διαρροές για κατάργηση νοσοκομείων ή μετατροπή τους σε κέντρα υγείας», υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας ότι έως σήμερα περισσότερα από πενήντα μικρά και μεσαία νοσοκομεία έχουν διασυνδεθεί με μεγαλύτερα, ως ενιαία Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αυτά, επισημαίνει, λειτουργούσαν στο κέντρο περιφερειών και ήταν άκρως απαραίτητα για τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ακραίας λιτότητας αδυνατούν να προσφύγουν για τα θέματα της υγείας τους κάπου αλλού, εκτός των δημοσίων νοσοκομείων. Η κυβέρνηση, λέει ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ, «πρέπει να σταματήσει αυτήν την καταστροφική πολιτική, να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, ούτε να περιορίσει τις κοινωνικές δαπάνες, γιατί θα διαμορφώσει μια κοινωνία ζούγκλας».
Για την αποτροπή αυτής της πολιτικής, η ΠΟΕΔΗΝ κήρυξε για την Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 5ωρη πανελλαδική στάση εργασίας τις ώρες 10.00-15.00 και καλεί συγκεντρώσεις στις 11.00, έξω από το υπουργείο Υγείας για την Αθήνα, και για την περιφέρεια έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών.
Στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας γίνεται λόγος για «μαγείρεμα» των οργανισμών των Νοσοκομείων, «με προφανή μεθόδευση την περαιτέρω μείωση τμημάτων, κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων».
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διεκδικούν την έκδοση οργανισμών που να καλύπτουν τις υφιστάμενες δραστηριότητες, το προσωπικό που υπηρετεί και να δίνουν προοπτική ανάπτυξης στο ΕΣΥ, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και εξόφληση των δεδουλευμένων, νυχτερινών και αργιών.
Εξάλλου, άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Σωματείου της «Πολυκλινικής» (είναι ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία, που φέρεται ότι θα κλείσουν άμεσα) με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον κ. Σαλμά διαβεβαίωση ότι το νοσοκομείο θα συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς και ότι θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες κ.λπ.), ωστόσο εκείνος δήλωσε αναρμόδιος για τα νοσοκομεία.
Η πρόεδρος του σωματείου, Ελένη Κυρίου, σε δηλώσεις της, είπε ότι έχουν ζητήσει επανειλημμένες αιτήσεις να συναντηθούν με τον υπουργό εισέπραξαν άρνηση. Αναφέρθηκε δε στην αναγκαιότητα λειτουργίας αυτού του «νευραλγικού για την πόλη και τους κατοίκους της νοσοκομείου», που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην Ομόνοια, και καθημερινά εξυπηρετεί περισσότερα από 400 άτομα χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων (άποροι, άστεγοι, συνταξιούχοι, χρήστες κ.ά.), ενώ απασχολεί 350 εργαζόμενους. «Όλον αυτόν τον κόσμο ποιος και πώς θα τον διαχειριστεί;» αναρωτήθηκε η κ. Κυρίου.