Νέοι αγρότες, που αναζητούν διέξοδο από την οικονομική κρίση, αποφάσισαν να… πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να επενδύσουν στην καλλιέργεια στέβιας, συστήνοντας, μάλιστα, και Συνεταιρισμό Νέας Γενιάς, με στόχο την καλλιέργεια του φυτού, τη μεταποίηση και την προώθηση προϊόντων και υποπροϊόντων του.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την πρωτοβουλία για τη σύσταση του συνεταιρισμού είχε μια ομάδα νέων αγροτών, με αφορμή μια ημερίδα για την καλλιέργεια της στέβιας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στο Φανάρι Καρδίτσας του Δήμου Μουζακίου. Στους μήνες που ακολούθησαν τη σύσταση του συνεταιρισμού, τα μέλη του άρχισαν να αυξάνουν συνεχώς, όπως και οι επιλεγμένες εκτάσεις όπου καλλιεργείται το φυτό.
Έτσι «γεννήθηκε» ουσιαστικά ο πρώτος Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Νέας Γενιάς στην Ελλάδα, μέλη του οποίου μπορούν να γίνουν – βάσει Καταστατικού – οι επαγγελματίες αγρότες στην περιφέρεια της Καρδίτσας.
Σε συνεργασία πλέον με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που κάνει έρευνα από το 2006 για την καλλιέργεια του φυτού, το ΤΕΙ Λάρισας, όπου σε εργαστήριό του κατέστη δυνατή η παραγωγή γλυκαντικής ουσίας στέβιας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, εμπνευσμένους επιστήμονες που κατάγονται από το νομό και όλους τους τοπικούς φορείς, ο συνεταιρισμός οργανώνει τα πρώτα του «βήματα».
Τα μέλη του, έχοντας κατά νου ότι η καλλιέργεια του φυτού στέβια στη χώρα μας είναι σχετικά νέα, με μεγάλες προσδοκίες καταστρώνουν ένα στρατηγικό σχέδιο που σκοπός του είναι να φέρει σοβαρά συμπεράσματα, στρατηγικής σημασίας, που θα απαντήσουν στα ερωτήματα της καλλιέργειας, της μεταποίησης και της προώθησης του προϊόντος.
Με βάση το σχεδιασμό αυτό και σε συνεργασία με όλα τα παραπάνω πρόσωπα και φορείς, τα μέλη του συνεταιρισμού μοιράζονται καλλιέργεια πενήντα στρεμμάτων από τρεις διαφορετικές ποικιλίες, εγκαθιστούν μονάδα- πιλότο για τη μεταποίηση και την παραγωγή γλυκαντικής ουσίας στέβιας, ελέγχουν και πιστοποιούν το προϊόν, οργανώνουν την προώθησή του, ενώ εξειδικευμένοι οικονομολόγοι υπολογίζουν το κόστος ολόκληρης της γραμμής παραγωγής – μεταποίησης.
Είναι ένα «στοίχημα» που πρέπει να κερδίσουμε, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Στέβιας Γεώργιος Ν. Κουλοσούσας. «Είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό! Ανησυχούμε για το μέλλον. Αγαπάμε την αγροτική παραγωγή και θέλουμε να συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια τη δουλειά μας. Εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας. Ψάχνουμε καινούργιες καλλιέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η στέβια είναι μια καλλιέργεια που έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στο νομό, υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία για την καλλιέργειά της και η ζήτηση της γλυκαντικής ουσίας στέβιας και των προϊόντων της αυξάνει συνεχώς.
«Μέσα από αυτόν το συνεταιρισμό πηγάζει ένα όραμα, ο κάμπος μας έχει τη δυνατότητα να γίνει πρότυπο Ευρωπαϊκό Κέντρο, να διαθέτει την αποδοτικότερη παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, να επιτύχει την πιο αξιόπιστη και φερέγγυα πιστοποίηση, να είναι το σημείο αναφοράς της έρευνας και της τεχνολογίας, να ανταποκρίνεται γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς, να αποκτήσει ενθουσιασμένους καταναλωτές, να αποδώσει τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία, να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών» εκτίμησε ο κ. Κουλοσούσας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το «πείραμα» θα πετύχει.
Στο μεταξύ, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας προχώρησαν, πρόσφατα, στη φύτευση των πρώτων 25 στρεμμάτων του πολλά υποσχόμενου φυτού. Πρόκειται για αγροτεμάχια που βρίσκονται στα χωριά Λεοντάρι, Καρποχώρι, Ιτέα, Φανάρι, Καλλιφώνι και Γελάνθη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του συνεταιρισμού, τα φυτά τριών διαφορετικών ποικιλιών φυτεύονται σε εδάφη διαφόρων τύπων και σε τοποθεσίες με διαφορετικό μικροκλίμα για να εξαχθούν ολοκληρωμένα συμπεράσματα από τη δοκιμαστική καλλιέργεια σε πραγματικές παραγωγικές συνθήκες.
Στη φύτευση συμμετείχαν τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού, πράγμα που συμβαίνει σε όλες τις δραστηριότητες που οργανώνονται.
Το κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας είναι υποδειγματικό και χαρακτηρίζει το καινούργιο συνεργατικό πνεύμα που «γεννιέται» και είναι επειγόντως απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Λίγες ημέρες μετά την πρώτη αυτή φύτευση, ακολούθησε ανάλογη δράση σε άλλα 25-30 στρέμματα σε άλλα χωριά του νομού Καρδίτσας, ενώ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Κουλοσούσα, ο συνεταιρισμός θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της καλλιεργητικής περιόδου και των αναλύσεων περιεκτικότητας των ξερών φύλλων σε στεβιοσακχαρίτες. Στη συνέχεια θα γίνει πιλοτική μεταποίηση του προϊόντος, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν, επίσης, δημοσίως σε όσους αγρότες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εγχείρημα.
Η πορεία του πιλοτικού μεταποιητηρίου, που θα είναι το πρώτο στην Ευρώπη, βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο φάκελος που και θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να ξεκινήσει η αγορά και η τοποθέτηση των μηχανημάτων.