Με αφετηρία σήμερα Τσικνοπέμπτη έως και την Καθαρή Δευτέρα, ο δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και επαγγελματίες της περιοχής, διοργανώνουν μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, που έχουν στόχο, τόσο τη διατήρηση της παράδοσης και της αναβίωσης των εθίμων, όσο και τη διάχυση ενός εορταστικού κλίματος, σε όλη την περιοχή.
Σε διάφορα σημεία της πόλης, στην κεντρική πλατεία, το ιστορικό κέντρο, την κεντρική αγορά, τα Γιαννιτσάνικα, την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Σίδερη στην Καλλιπάτειρα, αλλά και την πλατεία Όθωνος, θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, όπως το παραδοσιακό γαϊτανάκι, αποκριάτικα δημιουργικά εργαστήρια, καθώς και άλλες ψυχαγωγικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.
Στα χωριά του δήμου Καλαμάτας θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως οι φωτιές, το λιώσιμο του παστού, το πέταγμα του χαρταετού και του αερόστατου, καθώς και άλλα πατροπαράδοτα τοπικά δρώμενα, με κορυφαίο αυτό της Ευετηρίας στη Νέδουσα την Καθαρή Δευτέρα.
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς διοργανώνεται, για πρώτη φορά, το «Καλαματιανό Καρναβάλι», με το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας το μεσημέρι της Κυριακής, 17 Μαρτίου, όπου δίνουν δυναμικό «παρών» όλοι οι ενεργοί πολιτιστικοί φορείς της πόλης και πολλοί εθελοντές.
Στο Καλαματιανό Καρναβάλι κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί η πριγκίπισσα Ιζαμπώ. Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόσωπο που έζησε στην Καλαμάτα τον 13ο αιώνα και η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα της Μεσσηνίας, χάρις στο μυθιστόρημα του Άγγελου Τερζάκη «Η Πριγκίπισσα Ιζαμπώ».
Έτσι, το Σάββατο, 16 Μαρτίου, από τη μία μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η Ιζαμπιάδα στο λιμάνι της Καλαμάτας και αφορά ένα σύνολο δραστηριοτήτων ψυχαγωγικού, αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου, ενώ την Κυριακή, 17 Μαρτίου στις 15.00 ξεκινά η καρναβαλική παρέλαση στην Αριστομένους με τη συμμετοχή 3.000 καρναβαλιστών.
Τέλος, στη Νέδουσα Μεσσηνίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα, την Καθαρή Δευτέρα αναβιώνει το δρώμενο της Ευετηρίας, ένα παμπάλαιο έθιμο, για την καλή χρονιά και την πλούσια καρποφορία της γης, από τους κατοίκους του χωριού.
Το πρωί καρναβαλιστές, μεταμφιεσμένοι τραγόμορφα και ζωσμένοι με ποιμενικά κουδούνια, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι παίρνοντας οτιδήποτε τους προσφέρουν οι χωρικοί. Το μεσημέρι αρχίζει η αναπαράσταση της ζωής του ανθρώπου: σπορά και όργωμα της γης, θέρισμα, γάμος, θάνατος και ανάσταση. Στο δρώμενο συμμετέχουν όλοι, εκτελεστές και θεατές, και κυκλοφορούν με μουτζουρωμένα πρόσωπα για να ξορκίζουν το κακό.