Την από κοινού δράση διαφόρων φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, που «τρώει τα σωθικά της Αθήνας», όπως είπε χαρακτηριστικά, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα.
Η καταστολή αυτή καθεαυτή δεν λύνει το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Καμίνης στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας με τίτλο «Χρήση ναρκωτικών και θάνατος στο δρόμο. Για πόσο ακόμα;», προσθέτοντας ότι «η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και στο σκέλος της υγείας, όταν μιλάμε για τοξικοεξαρτημένους ανθρώπους που είναι ασθενείς, και στο σκέλος της πρόληψης».
Στη συνέντευξη Τύπου, όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σ. Ευαγγελάτος, οι πρυτάνεις Θ. Πελεγρίνης, Κ. Γάτσιος και Γ. Χαρβαλιάς, η πρόεδρος της σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Ελένη Μαΐστρου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, υπογραμμίστηκε η βούληση των συγκεκριμένων φορέων να αθροίσουν τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά του δήμου, αναμένεται η ένταση της παρουσίας στις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο (Μασσαλίας, Προπύλαια, Αρχαιολογικό Μουσείο).
Καθημερινά, θα πυκνώσουν οι περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και τα συνεργεία καθαριότητας.
Παράλληλα, είναι έτοιμο στη λεωφόρο Αθηνών, κτίριο του δήμου, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει αστέγους σε περίπτωση κακοκαιρίας. Ένα κομμάτι του κτιρίου, όμως, θα λειτουργήσει ως «κέντρο προένταξης» για τοξικομανείς. «Εκεί θα μπορούν οι τοξικομανείς να κάνουν ένα μπάνιο, να αλλάξουν ρούχα, να φάνε ένα πιάτο φαγητού και με την καθοδήγηση των ειδικών να μάθουν πού μπορούν να απευθυνθούν για απεξάρτηση», τόνισε ο κ. Καμίνης.
Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη το πρόβλημα της χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών υπάρχει κυρίως «στην περιοχή που περιβάλλει την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, στη Σόλωνος», αναφέροντας πάντως ότι το θέμα αγγίζει πια και το Σύνταγμα. «Άνθρωποι πεθαίνουν, άνθρωποι που είναι άρρωστοι, καταρρακώνουν το ηθικό των κατοίκων της πόλης, αποθαρρύνουν τους επισκέπτες της», είπε.
Από την πλευρά του, ο κ. Ευαγγελάτος, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία και σημείωσε ότι μεταξύ των κινήσεων που έχουν γίνει είναι η αποστολή επιστολής προς το υπουργείο Πολιτισμού με την οποία ζητείται «να γίνει ένας φράχτης, καλόγουστος, στο οικόπεδο που ανήκει η Ακαδημία». «Αυτό, κατ αρχήν, έχει εγκριθεί, θεωρητικώς, από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη πρακτικώς» πρόσθεσε.
Η κεντρική Πολιτεία φέρει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην πόλη, σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, τονίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος εφόσον υπάρχει βούληση.
Παράλληλα, πρότεινε τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αθήνα, από «εστίες μόλυνσης» να γίνουν «εστίες φιλοξενίας» ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Την απομάκρυνση κάθε παράνομης δραστηριότητας από τους περιβάλλοντες χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και των άλλων ιστορικών ΑΕΙ της Αθήνας, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, ζήτησε από την Πολιτεία ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Γάτσιος, επισημαίνοντας ότι η φυγή από το κέντρο της πόλης δεν είναι λύση. «Θέλουμε να παραμείνουμε στο ιστορικό κέντρο, πνευματικός του φάρος, συμβάλλοντας στη σταδιακή του αναβάθμιση», είπε.
Για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του ΟΚΑΝΑ που ήδη υλοποιείται για την υποστήριξη όσων είναι σε διαδικασία απεξάρτησης και των απεξαρτημένων, μίλησε ο πρύτανης Γ. Χαρβαλιάς.
Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, επαγγελματική εκπαίδευση για να μπορέσει κάποιος να βγει στην αγορά εργασίας, όπως μαθήματα μικρογλυπτικής, ζωγραφικής, μοντάζ και εφαρμογών επεξεργασίας εικόνας,
«Η χρήση ενός χώρου είναι αυτή που προστατεύει την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του, όχι η περίφραξη, όχι η φυγή, όχι τα κατασταλτικά μέσα», σημείωσε η Ελένη Μαΐστρου.
Αναφορικά με το πρόβλημα στην Τοσίτσα, όπου η κατάσταση με τη χρήση ναρκωτικών είχε γίνει απειλητική, είπε ότι έχει λυθεί σημειώνοντας όμως, ότι η κατάσταση στην Στουρνάρα με το παραεμπόριο τσιγάρων έχει ελεγχθεί, αλλά δεν έχει επιλυθεί.
Το πρόβλημα δεν λύνεται με μεμονωμένες κινήσεις αλλά μόνο με μία συνολική αντιμετώπιση, τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γ. Χουβαρδάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πειστική και ειλικρινή στάση από την πλευρά της Πολιτείας.