Να ολοκληρώσουν τη διασταύρωση των αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Φορολογικού Μητρώου (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) των συνταξιούχων έως τις 10 Μαρτίου, ζητά από τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, με κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
«Με το νόμο που καταθέτουμε στην Βουλή, όχι μόνο νοικοκυρεύουμε το ασφαλιστικό σύστημα αλλά απέχουμε ελάχιστα από το να έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου συντάξεων στην Ευρώπη. Και αυτό χωρίς να δαπανήσουμε ούτε 1 ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο. Μόνο με την θέλησή μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και τονίζει:
«Ωστόσο, είναι κρίμα μία δουλειά που έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους διοικητές των ταμείων και τους υπαλλήλους και σχεδόν ολοκληρώνεται, να μην φτάσει στο τέλος της. Γι’ αυτό ζητάω να καταβάλλουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επίτευξη και αυτού του εθνικού στόχου. Γιατί πολύ απλά, μπορούμε».
Στην επιστολή του προς τους διοικητές ο υπουργός Εργασίας, ζητά επίσης από τους ασφαλιστικούς φορείς να προβούν σε επανυπολογισμό των συντάξεων εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
Στην ίδια επιστολή ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι, «από την αντιπαραβολή των στοιχείων οι κενοί ή λάθος ΑΜΚΑ έχουν μειωθεί μόλις κατά 19% στο πλήθος των κενών ή λάθος ΑΜΚΑ. που είχαν εντοπιστεί στο αρχείο της 10-12-2012 έναντι στόχου 40% ενώ αντίθετα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε ότι αφορά τον ΑΦΜ» όπου, «η πλειοψηφία των ταμείων και το ποσοστό των κενών ή λάθος ΑΦΜ εξακολουθεί να παραμένει στο 4% του συνόλου των συντάξεων, αν και υπάρχουν ταμεία όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών όπου κατόρθωσαν να φθάσουν την απόκλιση τόσο στον ΑΜΚΑ. όσο και στον ΑΦΜ στο 0%».
Σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των Ταμείων που εμφανίζουν ελλείψεις σε κενούς και άκυρους ΑΜΚΑ στις 8/2/2013 είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) με 84.085 σε σύνολο 241.769 συντάξεων, και το Ταμείο του Δημοσίου με 62.129 ελλείψεις σε σύνολο 446.930 συντάξεων.
Σημαντικά προβλήματα την ίδια ημερομηνία σε κενούς και άκυρους ΑΦΜ εμφανίζει το ΙΚΑ με 88.407 ελλείψεις σε πλήθος συντάξεων 1.008.998, και ο ΟΓΑ με 25.831 ελλείψεις σε πλήθος συντάξεων 745.692.
Ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει επίσης, ότι «υπάρχουν υπάλληλοι σε κάποια ταμεία που χορήγησαν νέες συντάξεις χωρίς να ζητήσουν και να καταχωρίσουν -όπως θα έπρεπε- τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του συνταξιούχου» και τονίζει ότι μεταξύ των διατάξεων του νέου σχεδίου νόμου, το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων «προβλέπεται η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε όσους εκδίδουν συνταξιοδοτική απόφαση στην οποία δεν αναγράφονται οι ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και μάλιστα επισύρεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ενώ προβλέπεται επίσης ευθεία αξίωση αποζημίωσης κατά του μη συμμορφούμενου οργάνου».
Στην επιστολή του ο κ. Βρούτσης αναφέρεται εκ νέου στη σημασία της δημιουργίας της ενιαίας βάσης πληρωμών συντάξεων και συνταξιούχων, τονίζοντας ότι χάρις σ’ αυτήν «είναι δυνατός ο έλεγχος όλων αυτών των παθογενειών που πρέπει να αντιμετωπιστούν» και προσθέτει, πως είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποκτά ίσως το καλύτερα ενημερωμένο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης συντάξεων στην Ευρώπη».
«Γι αυτό», καταλήγει ο υπουργός Εργασίας «δεν χωρούν ούτε αναβολές, ούτε ολιγωρίες. Eπιβάλλεται και αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η απόκλιση στους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να μηδενιστεί».