Φυγή προς το εξωτερικό και για τους γιατρούς της Κρήτης. Η κρίση και η συρρίκνωση των εισοδημάτων ειδικά για τους νεοδιόριστους γιατρούς, έχει σπρώξει ένα πολύ μεγάλο αριθμό τους προς το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας εν συγκρίσει με πέρυσι, οι αιτήσεις για να πάρουν πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάστασης ώστε να φύγουν στο εξωτερικό έχουν τετραπλασιαστεί για το 2012 χωρίς η χρονιά να έχει ολοκληρωθεί’
Όπως αναφέρει το prismanews.gr, ανάλογοι βέβαια είναι και οι αριθμοί για όλη τη χώρα όπου διαπιστώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων δεν βλέπει μέλλον στη χώρα του και αναζητεί να ασκήσει το επάγγελμά του αλλού.
Επιβεβαιώνεται και στα Χανια η πρόθεση από συναδέλφους να φύγουν από την χώρα για να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στα Χανιά το 2012 υπάρχουν 20 γιατροί που έχουν φύγει, ένας αριθμός πολλαπλάσιος εν συγκρίσει με τα άλλα χρόνια, χαρακτηριστικά το 2010 ήταν μόνο 5, το 2011 ήταν 3. Στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών έφυγαν 1500 άτομα το 2011 ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 έχουν υποβάλλει αίτηση πάνω από 600 άτομα λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κ. Μιλτιάδης Καστανάκης.
Αναφορικά με τους λόγους και τις αιτίες που οι επιστήμονες επιλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης ο κ. Καστανάκης αναφέρει:
• Η γενιά των παιδιών των ειδικευόμενων γιατρών που μόλις έχουν τελειώσει την ειδκότητά τους αναγκάζονται να φύγουν γιατί οι συνθήκες εργασίας πλέον στο ΕΣΥ είναι πολύ άσχημες, η εκπαίδευση τους ελλιπής και με τα καινούργια μισθολόγια δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Π.χ. ένας ειδικευόμενος νεοδιόριστος έχει μισθό κάτω από 1000 ευρώ, δεν μπορεί να ζήσει. Την ίδια στιγή ενώ σύμφωνα με την Ε.Ε. ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να κάνει 4 εφημερίες το μήνα, εκτελούμε πολλές περισσότερες εφημερίες χωρίς να τις πληρωνόμαστε, εθελοντικά.
Συγκριτικά, ένας γιατρός που ξεκινάει την ειδικότητα του στην Αμερική πληρώνεται με 38.000 ευρώ το χρόνο σε δημόσιο νοσοκομείο.
• Oι ειδικευόμενοι γιατροί βλέπουν ότι το σύστημα δεν τους προσφέρει ιδανικές συνθήκες εργασίας. Οικονομικά έχουν καταβαραθρωθεί και πριν την ισχύ των νέων μέτρων οι απώλειες στις αμοιβές τους ήταν της τάξης του 40 – 45% και θα πέσουν ακόμα 20% με τα καινούργια μέτρα. Με το να απαξιώνει η Πολιτεία το ΕΣΥ, διαπιστώνει ο γιατρός ότι οι συνθήκες εργασίες είναι πολύ χειρότερες εν συγκρίσει με αυτές που είχαμε πριν από 3 – 4 χρόνια. Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι εργάζονται 6.000 Ελληνες γιατροί.
Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που φεύγουν είναι η μελλοντική γενιά των γιατρών του ΕΣΥ και τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας, συνάδελφοι που ως μαθητές – φοιτητές ήταν αριστούχοι και που δυστυχώς δεν μένουν στη χώρα αλλά τους εκμεταλλεύονται στο εξωτερικό και δυστυχώς πολλοί από αυτούς τους γιατρούς δεν θα ξαναγυρίσουν πίσω.
• Με τα νέα μέτρα πολλοί γιατροί στον ιδιωτικό τομέα θα κλείσουν τα ιατρεία τους καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της λειτουργίας του ιατρείου. Αυτό το δυναμικό που στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας Υγείας δεν θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και θα μπει υπό την στέγη πολυϊατρείων ή μεγάλων διαγνωστικών κέντρων. Η μετατροπή ενός γιατρού σε στέλεχος μιας εταιρείας δημιουργεί μια υπαλληλική σχέση, δημιουργούνται θέματα ηθικής και ο γιατρός γίνεται παροχέας υγείας που θα βλέπει τον άνθρωπο όχι ως ασθενή αλλά ως πελάτη. Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά του ειδικευομένους γιατρούς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τα Χανιά για να φύγουν στο εξωτερικό 16 ατόμα, καθώς επίσης και 4 Οδοντιατροι. Οι χώρες είναι η Μ. Βρετανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Ελβετία κ.ά..