Εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης αναζητούν οι καταναλωτές δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει φτάσει στα ύψη.
Καυσόξυλα, σόμπες, φυσικό αέριο και κλιματιστικά επιστρατεύουν οι πολίτες για να βγάλουν το χειμώνα, ο οποίος ευτυχώς για πολλούς δεν έχει φτάσει, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, τα οποία σημειωτέον δεν διαθέτουν.
Πόσο όμως στοιχίζουν οι εναλλακτικοί τρόποι ζεστασιάς; Μάθετε πόσο θα σας κοστίσει ο χειμώνας…
Φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο είναι αρκετά φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και γι’ αυτό πολλοί το προτιμούν.
Το κόστος εγκατάστασης εξοπλισμού φυσικού αερίου για μια μέση πολυκατοικία υπολογίζεται από 3.000 έως 4.000 ευρώ αλλά εάν ψάξετε για προσφορές θα βρείτε και φθηνότερες λύσεις.
Τώρα, όσον αφορά την εξοικονόμηση χρημάτων, μια κατοικία 100 τ.μ. στην Αττική για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση θα χρειαστεί περίπου 1.000 με 1.200 ευρώ για να περάσει το χειμώνα.
Στα ύψη η ζήτηση καυσόξυλων
Τα καυσόξυλα κάθε χρόνο έχουν την τιμητική τους. Η ζήτησή τους από πέρυσι έχει αυξηθεί κατακόρυφα και γι’ αυτό από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχει ακριβύνει και η αγορά αυτών.
Όλα τα ξύλα, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, κοστίζουν περίπου 200 ευρώ ο τόνος πλην της ελιάς και της αμυγδαλιάς των οποίων η τιμή κυμαίνεται περίπου στα 250 ευρώ. Καλύτερο ξύλο θεωρείται το πουρνάρι (είναι και φθηνό) αλλά η τιμή της ελιάς είναι πιο υψηλή επειδή βγαίνει στην Κρήτη και χρειάζεται για να έρθει στην Αθήνα και φορτηγό και καράβι. Με λίγα λόγια, είναι πιο ακριβή λόγω ναύλων.
Πολλές φορές οι έμποροι κάνουν προσφορές στην αγορά δύο τόνων για να δελεάσουν τους πελάτες τους.
Πάντως, για να μάθετε πόσο θα σας στοιχίσει ο χειμώνας με καυσόξυλα, όπως λένε οι έμποροι της αγοράς, με την αγορά δύο τόνων θα περάσετε ζεστά. Δηλαδή, με περίπου 400 με 500 ευρώ θα βγάλετε το χειμώνα αλλά χωρίς να ανάβετε το τζάκι πλουσιοπάροχα και για λόγους εντυπωσιασμού.
Βέβαια, για να φτάσετε στο σημείο να πάρετε καυσόξυλα, χρειάζεστε και τζάκι. Μια μέση τιμή για τα ενεργειακά είναι περίπου 2.000 με 3.000 ευρώ (ξεκινούν από 1.000 ευρώ και οι πιο απαιτητικοί δίνουν έως και 10.000 ευρώ) αλλά μπορείτε να τοποθετήσετε και πιο φθηνό τζάκι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και το χώρο του σπιτιού σας. Φυσικά και τα απλά κυμαίνονται στις ίδιες τιμές αλλά, λόγω της κρίσης, μπορείτε να βρείτε και προσφορές.
Σόμπες– Ξυλόσομπες – Σόμπες pellet
Οι σόμπες είναι αρκετά φθηνές. Στην αγορά, η τιμή της ηλεκτρικής σόμπας αλογόνου ανέρχεται από 30 ευρώ μέχρι 40 ευρώ (οι πιο φθηνές) αλλά δεν σημαίνει ότι μόλις την ανάβετε, θα ζεσταθεί το σπίτι σας. Εξάλλου, θα σας κοστίσει και ρεύμα αλλά όταν δεν έχεις χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης και μια τέτοιου τύπου σόμπα, καλή είναι… Υπάρχουν και σόμπες που στοιχίζουν 100 ευρώ και 150 ευρώ αλλά πάντοτε οι περισσότεροι για να εξοικονομήσουν χρήματα, προτιμούν τις φθηνότερες.
Υπάρχουν όμως και οι κλασικές σόμπες θέρμανσης. Το κόστος αυτών υπολογίζεται περίπου στα 300 ευρώ (μπορείτε να βρείτε και πιο φθηνές και πιο ακριβές) αλλά πλέον δεν χρησιμοποιούνται πολύ. Υπάρχουν μόνο σε σπίτια στα χωριά και όχι στην Αττική, αφού έχουν αντικατασταθεί από άλλους τρόπους θέρμανσης.
Εκτός από αυτές, υπάρχουν και οι σόμπες pellet. Οι σόμπες αυτές μπορούν να λειτουργούν ζεσταίνοντας τον αέρα, ενώ κάποιες άλλες λειτουργούν ζεσταίνοντας νερό.
Αυτό σημαίνει, πως η σόμπα μπορεί να συνδεθεί με το σύστημα του καλοριφέρ. Ζεσταίνει το νερό των σωμάτων, ενώ έχουμε και ζεστό νερό.
Το κόστος της σόμπας pellet όταν πρόκειται για το σύστημα του αέρα αγγίζει τα 2.000 ευρώ, ενώ η περίπτωση που ο καταναλωτής επιλέξει τη σύνδεση με τα καλοριφέρ θα κοστίσει περίπου 3.000 ευρώ (η σύνδεση δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ), ενώ η οικονομία που θα κάνουν τα νοικοκυριά είναι μεγάλη, σύμφωνα με τον έμπορο κ.Τσιμίτρη.
Κλιματιστικά
Τα περισσότερα νοικοκυριά διαθέτουν κλιματιστικά. Έτσι, πολλοί καταναλωτές προτιμούν να μην ξοδευτούν για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και βγάζουν το χειμώνα τους, ανάβοντάς τα. Άλλωστε, ξέρουν ότι τη δουλειά τους θα την κάνουν και το χειμώνα και το καλοκαίρι.
Το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης
«Φωτιά» έχει πάρει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Και μπορεί να έχει αρχίσει η πώλησή του τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως, οι καταναλωτές δεν αγοράζουν.
Στην Αττική η τιμή έχει κυμανθεί από 1,34 έως και 1,36 ευρώ το λίτρο και στην επαρχία φθάνει το 1,40 ευρώ το λίτρο.
«Όποιος έχει χρήματα παίρνει, όποιος δεν έχει, δεν αγοράζει. Υπάρχουν αρκετοί που ζητούν και βερεσέ αλλά δεν είναι δυνατόν να δίνουμε», λένε άνθρωποι της αγοράς.
Για να ζεσταθούν οι πολίτες απαιτούνται περίπου 3.000 λίτρα για τη Βόρεια Ελλάδα, 2.000 ευρώ για την Αττική και περίπου 1.500 λίτρα για τη νότια Ελλάδα. Δηλαδή, εάν έχετε μία μονοκατοικία περίπου 100 τ.μ. θα χρειαστείτε περίπου 2.700 ευρώ για να περάσετε ζεστά το χειμώνα σας.