Παράθυρο για την οριστική νομιμοποίηση ορισμένων κατηγοριών αυθαιρέτων ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως αναφέρει το Έθνος, θα ευνοηθούν πρωτίστως κτίσματα που διαθέτουν οικοδομική άδεια και παρουσιάζουν μικρής έκτασης πολεοδομική παράβαση, πολλές φορές εν αγνοία του ιδιοκτήτη, και τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως. Αυθαίρετα σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους δεν νομιμοποιούνται.
«Κατευθυνόμαστε σε μια προσπάθεια να επιλύσουμε όσο πιο οριστικά γίνεται το ζήτημα των αυθαιρέτων» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης και υποστήριξε πως «δεν θα αδικηθεί κανένας».
Αφήνοντας να εννοηθεί πως όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση της τακτοποίησης θα βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση (προφανώς σε ό,τι αφορά στην καταβολή προστίμων κ.λπ.), ενώ δεν θα αδικηθούν όσοι πολίτες επέλεξαν τη νόμιμη οδό και έκτισαν σύμφωνα με τις επιταγές της πολεοδομικής νομοθεσίας. Στο ΥΠΕΚΑ έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για την πολεοδομική μεταρρύθμιση με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, ενώ θα εισακουστούν οι απόψεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ θα έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, οπότε λήγει η (πέμπτη) παράταση για την τακτοποίηση που έχει δοθεί. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας Σωκράτη Αλεξιάδη, η καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011 που θέτει ο νόμος 4014/ 2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και δεν θα υπάρξει νομιμοποίηση για αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν πέραν αυτής.
Ο χρόνος ανέγερσης του αυθαιρέτου θα αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα (όπως προβλέπει ο αρχικός νόμος της τακτοποίησης) σε συνδυασμό με αεροφωτογραφίες, δορυφορικές λήψεις και χαρτογραφήσεις που θα εκτελέσει ο Οργανισμός Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ).