Στην περίοδο της κρίσης οι άνθρωποι προσπαθούν να σκαρφιστούν τα πάντα προκειμένου να εκμεταλλευθούν τα κενά του νόμου και να αποκομίσουν άμεσα ή έμμεσα οικονομικά οφέλη.
Δεν είναι τυχαίο επομένως ότι πολλά ζευγάρια μηχανεύονται ακόμη και… εικονικά διαζύγια, προκειμένου να αποκομίζουν φορολογικά και όχι μόνον οφέλη, αναφέρει ο taxydromos.gr.
Τον τελευταίο χρόνο είναι πολύ περισσότεροι, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, οι φορολογούμενοι που προσέρχονται στις Εφορίες της Μαγνησίας και επικαλούμενοι ότι είναι σε διάσταση και ότι έχουν κινηθεί για την έκδοση διαζυγίου, ζητούν την αυτοτελή φορολόγησή τους και τη διαγραφή του ΑΦΜ της συζύγου ή αντίστροφα, τονίζει η dιευθύντρια της ΔΟΥ Αλμυρού Ελένη Κοπάνου.
Μόνον την προηγούμενη εβδομάδα, όπως προσθέτει, υπήρξαν τρεις – τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις που ζήτησαν μεταβολή των φορολογικών τους στοιχείων, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης ο καθένας.
Πώς γίνεται όμως ένα εικονικό διαζύγιο; Προϋποθέτει, όπως λέει το στέλεχος της ΔΟΥ Βόλου και νυν Αντιδήμαρχος Αγριάς – Αρτέμιδας Νίκος Στόικος, κατάθεση αίτησης στον Ειρηνοδίκη Βόλου από τον ένα εκ των δύο συζύγων ότι τελεί σε διάσταση με τον ή τη σύζυγό του και ότι προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση διαζυγίου.
Παράλληλα στο Ειρηνοδικείο κατατίθεται και ένορκη βεβαίωση κατάθεσης από δύο συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του αιτούντος που βεβαιώνουν ότι οι δύο σύζυγοι τελούν πράγματι σε διάσταση. Με βάση αυτές τις αιτήσεις το αρμόδιο Τμήμα Μητρώου της οικείας ΔΟΥ προχωρά στην μεταβολή των φορολογικών στοιχείων του αιτούντος και δίνει τη δυνατότητα αυτοτελούς φορολογικής δήλωσης τόσο στον ίδιο, όσο και στη σύζυγό του.
Αυτή η μεταβολή, όπως λέει ο κ. Στόικος, δημιουργεί μία σειρά από έννομα αποτελέσματα, τα οποία απορρέουν από τα μικρά ή μηδενικά έσοδα που δηλώνει ο ένας εκ των δύο συζύγων, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να τύχουν μία σειρά από προνόμια: από το επίδομα της Πρόνοιας μέχρι τα ευεργετήματα που έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες.
Μερικοί το κάνουν ακόμη και για το χαράτσι της ΔΕΗ, σημειώνει από την πλευρά του φοροτεχνικός του Βόλου, αφού είναι γνωστό ότι οι άνεργοι έχουν πολύ καλύτερη μεταχείριση στην καταβολή του ειδικού τέλους που έχει επιβληθεί στα ακίνητα και το οποίο εισπράττεται μαζί με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Ακόμη και τώρα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος φοροτεχνικός, που υπήρξε αναστάτωση με την ανακατανομή των μαθητών των Γυμνασίων του Βόλου στα Λύκεια της πόλης, υπήρξαν περιπτώσεις όπου κατατέθηκαν εικονικά μισθωτήρια συμβόλαια ολιγόμηνης διάρκειας, εγγραφή στο όνομά τους της παροχής της ΔΕΗ στο υποτιθέμενο ακίνητο που εκμισθώθηκε και με βάση αυτά τα δικαιολογητικά πέτυχαν την εγγραφή του παιδιού τους στο Λύκειο που επιθυμούσαν οι ίδιοι.
Στο εικονικό διαζύγιο, δηλώνει ο ίδιος φοροτεχνικός του Βόλου, μπορεί η «διαζευγμένη» σύζυγος να πάρει την επιστροφή φόρου που δικαιούται βάσει των εσόδων της, κάτι που δεν θα γινόταν αν ο σύζυγος πρέπει να πληρώσει, καθώς -όπως δηλώνει- στην κοινή φορολογική δήλωση οι δύο σύζυγοι είναι συνυπόχρεοι.
Ακόμη με το εικονικό διαζύγιο οι αιτούντες προσπαθούν να αποφύγουν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, λόγω οφειλών του συζύγου ή της συζύγου προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή προς τρίτους, αποφεύγοντας έτσι τη συντηρητική κατάσχεση ή δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Αλλά ακόμη και οι σπουδές των παιδιών μπορούν να αποτελέσουν την αιτία για να προβεί ένα ζευγάρι σε εικονικό διαζύγιο, καθώς είναι γνωστό ότι με εισοδηματικά κριτήρια γίνεται δεκτή ή όχι μία αίτηση ενός φοιτητή για την εισαγωγή του στη φοιτητική εστία, ενώ εισοδηματικά επίσης είναι, εκτός των άλλων, τα κριτήρια για τη λήψη μίας υποτροφίας από κάποιο κρατικό ή Κοινωφελές Ίδρυμα.
Εισοδηματικά είναι ακόμη τα κριτήρια και για την εγγραφή ενός παιδιού στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον η πρακτική αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι με την αίτηση διαζυγίου μπορεί ο άνεργος σύζυγος που έχει λάβει στο όνομά του ένα στεγαστικό δάνειο, να δηλώσει αδυναμία πληρωμής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων προς την τράπεζα και επομένως να ζητήσει την υπαγωγή του στο ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Και τι συμβαίνει όταν δεν προχωρούν οι διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίου που υποτίθεται ότι είναι σε διάσταση; Απλά, όταν μεταβληθούν οι συνθήκες, επανακαταθέτουν κοινή φορολογική δήλωση ισχυριζόμενοι ότι… συμφιλιώθηκαν με το έτερον ήμισυ!
«Όσο υπάρχει φτώχεια και όσο ανεβαίνουν τα χρέη και οι υποχρεώσεις, τόσο οι φορολογούμενοι θα αναζητούν τρόπους διεξόδου από τα αδιέξοδά τους», τονίζει χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της ΔΟΥ Αλμυρού κ. Ελένη Κοπάνου.