Περίπου τέσσερα εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προετοιμάζεται να υποδεχθεί εφέτος η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, η οποία άνοιξε, χθες, τις ηλεκτρονικές της πύλες και προετοιμάζει την αποστολή κωδικών πρόσβασης σε 350.000 φορολογουμένους.
Η εκκαθάριση των εφετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένους φόρους για 8,5 εκατομμύρια φορολογουμένους καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε σε 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ πέρυσι, οι φοροαπαλλαγές υπέστησαν δραστικό «ψαλίδι», τα τεκμήρια έχουν αυξηθεί έως και κατά 200% και καταργήθηκε η έκπτωση φόρου για όσους υπέβαλαν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις.
Υποχρεωτικά εφέτος όσοι μισθωτοί έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους με ηλεκτρονικό τρόπο, υποχρέωση που δεν αγγίζει τους συνταξιούχους, και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει για όλα τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουνίου.
Η εφημερίδα Τα Νέα κωδικοποίησε σε 10 ερωτήσεις – απαντήσεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις.
1) Ποιοι έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής;
Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής αφορά φορολογουμένους με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, από μισθωτές υπηρεσίες ή από την αλλοδαπή όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
2) Περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι;
Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εξαιρούνται οι υπόχρεοι που
αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός αν αποκτούν εισοδήματα και από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
3) Αν ο ένας σύζυγος είναι συνταξιούχος και ο άλλος μισθωτός;
Όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση συζύγων όπου ο ένας είναι συνταξιούχος και ο έτερος υπάγεται στις διατάξεις για υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής, ο συνταξιούχος «καλύπτει» και τον υπόχρεο και παύει να ισχύει η υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.
4) Τι χρειάζεται για την ηλεκτρονική υποβολή;
Για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν τον ειδικό
κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, όπου έχει ανέβει η ειδική εφαρμογή.
5) Δεν έχω κωδικούς, τι πρέπει να κάνω;
Για τους νέους υπόχρεους ηλεκτρονικής δήλωσης, η ΓΓΠΣ έχει εκδώσει περίπου 350.000 κλειδαρίθμους και κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους θα αποστείλει εντός των ημερών με συστημένες επιστολές μέσω των ΕΛΤΑ.
Μάλιστα προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιστροφής των επιστολών από τα ταχυδρομικά γραφεία στη ΓΓΠΣ σε περίπτωση κατά την οποία δεν προσέλθει έγκαιρα ο παραλήπτης για την παραλαβή τους, έχει γίνει συνεννόηση με τα ΕΛΤΑ ώστε οι επιστολές να παραμείνουν στα ταχυδρομικά γραφεία έως τις 15 Ιουνίου.
6) Θα μου σταλούν οι κωδικοί;
Οι φορολογούμενοι, μπορούν να ελέγξουν αν έχουν εκδοθεί κωδικοί οι οποίοι θα τους αποσταλούν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ www.gsis.gr και στην παραπομπή, «Ενημέρωση για ταχυδρομική αποστολή κωδικών Taxisnet».
7) Αν δεν έχουν εκδοθεί κωδικοί;
Όσοι έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής, δεν διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς και διαπιστώσουν ότι η ΓΓΠΣ δεν τους έχει εκδώσει για λογαριασμό τους, πρέπει να απευθυνθούν αυτοπροσώπως στην Εφορία τους και συγκεκριμένα στο τμήμα Μητρώου , με την ταυτότητα και τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου.
8) Έχω κωδικούς από πέρυσι, ισχύουν;
Όσοι έχουν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης δεν χρειάζεται
επί του παρόντος να κάνουν τίποτα και μπορούν με τους ισχύοντες κωδικούς να υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις τους. Έως τα τέλη του έτους, όμως, θα πρέπει αυτοπροσώπως να απευθυνθούν στην Εφορία τους γιανα αποκτήσουν νέο κλειδάριθμο εξαιτίας της προγραμματισμένης αναβάθμισης του TAXISnet.
9) Είμαι υπόχρεος, αλλά δεν έχω πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τι θα κάνω;
Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο (π.χ. φορολογούμενοι που είναι εγκατεστημένοι
σε απομακρυσμένες περιοχές, ή μεγάλης ηλικίας, ή που δεν έχουν εξοικείωση στη χρήση του Διαδικτύου), επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ.
10) Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής αφορά και τροποποιητικές δηλώσεις;
Ηλεκτρονικά υποβάλλονται μόνο οι αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, αντιθέτως οι τροποποιητικές ή οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα υποβάλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ.