Τριάντα έξι προσωπικότητες διεθνούς κύρους, λογοτέχνες, εκδότες, πανεπιστημιακοί καθηγητές και καλλιτέχνες, από 17 χώρες, θα δώσουν το «παρών» στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα φιλοξενηθεί από 24 ως 27 Μαΐου στους εκθεσιακούς χώρους της Helexpo, μεταφέροντας στις «αποσκευές» τους έναν τόνο αισιοδοξίας, συμπαράστασης και κοινής δράσης απέναντι στην κρίση.
«Ποδαρικό» στα εγκαίνια της 9ης ΔΕΒΘ θα κάνει ο φημισμένος σκηνοθέτης και μουσικός Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στο χώρο του βιβλίου με το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Κι εγώ πού είμαι σ’ αυτή την ιστορία;».
Στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει η Βικτόρια Χίσλοπ, που κέρδισε την παγκόσμια καταξίωση με το μυθιστόρημά της «Το νησί», φέρνοντας μαζί της και το τελευταίο της βιβλίο «Το νήμα», όπου πρωταγωνιστεί το «παλίμψηστο» κοινωνικό και ιστορικό τοπίο της πόλης, στον 20ο αιώνα.
«Το τουρκάκι», μια ελεγεία στη ζωγραφική του αναγεννησιακού καλλιτέχνη Τιτσιάνο και τον «άνθρωπο με το γάντι» θα παρουσιάσει στο βιβλιόφιλο κοινό μια κορυφαία προσωπικότητα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής δημιουργίας, ο τουρκικής καταγωγής Ελβετός συγγραφέας Μετίν Αρντίτι.
Στο «ραντεβού» της Θεσσαλονίκης δηλώνει «παρών» και ένας από τους θρύλους του ανεξάρτητου εκδοτικού χώρου, ο Γαλλοαμερικανός εκδότης και συγγραφέας Αντρέ Σιφρίν, με αφορμή τα βιβλία του «Οι λέξεις και το χρήμα» και «Εκδόσεις χωρίς εκδότες».
Η Γαλλίδα Μαριόν Ρισέ, φιλόσοφος και πανεπιστημιακός, η πολυμεταφρασμένη Πολωνή συγγραφέας βιογραφιών Αγκάτα Τουσίνσκα και ένας από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ισραηλινών συγγραφέων, ο Έτγκαρ Κέρετ, ο Αυστριακός καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ, η Γαλλίδα Φλοράνς Νουαβίλ, αλλά και η εγγονή του ποιητή Μιχάλη Κατσαρού, Νάταλι Μπακόπουλος, που έχει ξεχωρίσει ως ταλαντούχος μυθιστοριογράφος στις ΗΠΑ, είναι μερικοί ακόμη από τους πολλούς καταξιωμένους συγγραφείς, τους οποίους θα έχουν την ευκαιρία να δουν και ν’ ακούσουν από κοντά οι επισκέπτες της 9ης ΔΕΒΘ.
Η φετινή ΔΕΒΘ έχει έντονο «άρωμα» Βαλκανίων, αφού τιμώμενη χώρα είναι η Σερβία, ενώ στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ενταχθεί για πρώτη φορά ένα Διαβαλκανικό Φεστιβάλ, που οργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Στο διήμερο αυτό Φεστιβάλ (24-25 Μαΐου) θα συμμετάσχουν δημιουργοί, εκπρόσωποι της σύγχρονης ποιητικής δημιουργίας από Βαλκανικές χώρες, που θα αναφερθούν στο έργο τους και θα απαγγείλουν ποιήματα μαζί με έλληνες ομοτέχνους τους.
Στόχος είναι να εξελιχθεί σε έναν σταθερό, ετήσιο πολιτιστικό θεσμό που θα εδραιώσει έναν διάλογο μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής.