Ταξίδι στον εξωτικό Αγιο Δομίνικο ή στην κινηματογραφική Καζαμπλάνκα. Πτήσεις σε εναλλακτικούς προορισμούς όπως το Ισλαμαμπάντ, η Σανγκάη, το Πεκίνο, αλλά και η Καμπούλ.
Θα μπορούσαν να είναι προτάσεις για… πρωτότυπες διακοπές, αλλά είναι μέρος των αστυνομικών επιχειρήσεων για την επιστροφή αλλοδαπών στη χώρα τους. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Απελάσεων της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής ταξιδεύουν για να συνοδεύσουν μετανάστες που αναγκαστικά ή εθελοντικά εγκαταλείπουν την Ελλάδα, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους…
«Αν και κάθε πτήση είναι διαφορετική, το κυρίαρχο συναίσθημά μας είναι η χαρμολύπη. Υπήρξαμε κι εμείς ως λαός μετανάστες και καταλαβαίνουμε τι σημαίνει… Ωστόσο, ο σεβασμός στους νόμους είναι για εμάς πάνω απ’ όλα» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο αστυνόμος Α’ Παναγιώτης Καλομοίρης, προϊστάμενος του Τμήματος Απελάσεων.
Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότεροι από 11.950 αλλοδαποί έχουν απελαθεί. Πρόκειται για μετανάστες που είτε διώκονται για ποινικά αδικήματα που έχουν διαπράξει στη χώρα μας ή στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων και έχουν συλληφθεί περισσότερες από μία φορές.
Οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και το κόστος τους καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών. Απαραίτητη είναι η συνδρομή των πρεσβειών, που σιγά σιγά ανταποκρίνονται.
«Για κάθε κρατούμενο που ταξιδεύει, χρειάζονται δύο συνοδοί αστυνομικοί. Αν ο αριθμός των αλλοδαπών είναι μεγάλος, ναυλώνεται ειδικά αεροπλάνο σε πτήση τσάρτερ. Σε αντίθετη περίπτωση, επιβαίνουν στις κανονικές, προγραμματισμένες πτήσεις» μας λέει ο κ. Καλομοίρης. «Ολα τα αεροπλάνα διαθέτουν τις προδιαγραφές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας» επισημαίνει.
Καθώς οι Ελληνες αστυνομικοί δεν έχουν το δικαίωμα να οπλοφορούν κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά και στην ξένη χώρα στην οποία φτάνουν, η ειδική εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι έτοιμοι για οτιδήποτε συμβεί εν ώρα πτήσης, καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις οι συνοδευόμενοι φορούν χειροπέδες. Οι συνοδοί οφείλουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να μην κινδυνέψει κανείς…
«Εκπαιδεύτηκα στη Frontex, όπου μάθαμε πώς ακριβώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους αλλοδαπούς. Είναι μια μεγάλη διαδικασία που συμπεριλαμβάνει από έλεγχο των χαρτιών τους μέχρι έλεγχο αποσκευών και μεταφορά στο αεροδρόμιο, οπότε χρειάζεται να γίνεται σωστά και γρήγορα» λέει ο υπαρχιφύλακας Κωνσταντίνος Μακρής, που έχει συμμετάσχει στις περισσότερες από τις μεταφορές. «Εκτός από τους συνοδούς υπάρχει και back up ομάδα, σε περίπτωση που χρειαστεί, γιατροί και φυσικά catering».
«Κάθε μετανάστης είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Από το ταξίδι της επιστροφής του καταλαβαίνεις αν πραγματικά είχε ανάγκη να φύγει από τη χώρα του ή όχι. Βγαίνουν έντονα συναισθήματα» μας λέει ο αστυφύλακας Αργύρης Γεωργούλιας, ο οποίος επίσης έχει εκπαιδευτεί στη Frontex.
«Τις ώρες που βρισκόμαστε στο αεροπλάνο δεν νιώθουμε φόβο αλλά ευθύνη. Εχουμε όλοι μας επιφορτιστεί με την υποχρέωση να επιστρέψουμε τους ανθρώπους αυτούς με ασφάλεια στην πατρίδα τους. Και γι’ αυτό απαιτείται σεβασμός. Αν δεν τους σεβόμαστε, ούτε αυτοί μπορούν να μας σεβαστούν».