Διπλά προνοιακά επιδόματα λάμβαναν από δύο διαφορετικές περιοχές της χώρας άτομα που δήλωναν ψευδείς διευθύνεις και εμφανίζονταν ταυτόχρονα ως κάτοικοι των νομών Θεσσαλονίκης και Ξάνθης.
Παράλληλα εκατοντάδες υγιείς άνθρωποι, με τη βοήθεια ψευδών βεβαιώσεων που λάμβαναν από γιατρούς, κατάφεραν να εισπράττουν προνοιακά επιδόματα υπό το πρόσχημα της μείζονος κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης και νοητικής υστέρησης.
Τα παραπάνω αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου, με αφορμή την απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και τη διαπίστωση ότι πολλοί από αυτούς τα έπαιρναν χωρίς να τα δικαιούνται.
Για τα διπλά προνοιακά επιδόματα, η κ. Βασιλειάδου σχολιάζει πως η ίδια από το 2007 είχε επισημάνει το θέμα των δηλώσεων ψευδούς διεύθυνσης που ωστόσο τώρα διευθετήθηκε με την κεντρική καταγραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων από το Κέντρο Εξυπηρέτησης των Πολιτών με Αναπηρία.
«Εκεί κατατίθενται όλες οι ασφάλειες και τα δικαιολογητικά που στέλνονται στη συνέχεια στο υπουργείο υγείας για να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και η επιβεβαίωσή τους» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Εδώ και χρόνια καταγγείλαμε ανθρώπους που δήλωναν τυφλοί και την ίδια στιγμή οδηγούσαν αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι από εκείνους που έπαιρναν προνοιακά επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται εξασφάλιζαν ψεύτικες ιατρικές βεβαιώσεις που, στις περισσότερες περιπτώσεις, έκαναν λόγο για ψυχολογικά προβλήματα και συγκεκριμένα μείζονα κατάθλιψη. Στείλαμε στον εισαγγελέα άτομα που έβγαζαν βιβλιάρια ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ωστόσο δεν υπήρχαν αποτελέσματα από τη δικαιοσύνη καθώς η εκδίκαση των υποθέσεων καθυστερεί πολλά χρόνια» είπε για τις ψευδείς δηλώσεις.
«Αυτή τη στιγμή 1.400 άτομα μόνο από το νομό Θεσσαλονίκης δεν προσήλθαν για να απογραφούν. Από αυτούς ένας μικρός αριθμός θα πρέπει να αντιστοιχεί σε εκείνους τα επιδόματα των οποίων έχουν λήξει και δεν απογράφηκαν γιατί περιμένουν να ξαναπεράσουν από επιτροπή. Μια δεύτερη κατηγορία, η μεγαλύτερη, είναι εκείνοι που έπαιρναν το επίδομα παράνομα. Για αυτούς, το υπουργείο θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε να επιστραφούν τα χρήματα, είτε από τους ίδιους, είτε από τους γιατρούς που χορηγούσαν τις ψευδείς βεβαιώσεις» σχολιάζει η περιφερειακή σύμβουλος.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να είναι εύκολη καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν ξοδέψει τα χρήματα καθώς ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα. Αυτό προκύπτει, άλλωστε, από το γεγονός ότι τέτοια άτομα προσέρχονταν στις υπηρεσίες της πρόνοιας για να λάβουν τα προνοιακά επιδόματα και να εκδώσουν ταυτόχρονα βιβλιάριο ασφάλισης. Από την άλλη πλευρά, μια ακόμη κατηγορία ανθρώπων που έπαιρναν παράνομα προνοιακά επιδόματα έχουν πεθάνει και οι συγγενείς τους έκαναν αποποίηση κληρονομιάς, συνεπώς και αποποίηση του χρέους τους.
Σύμφωνα με την κ. Βασιλειάδου, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αναζήτηση από το υπουργείο των στοιχείων όσων λάμβαναν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται και η επιβολή κυρώσεων από τη δικαιοσύνη.