«Τις τελευταίες εβδομάδες ο Θεόδωρος Μαυρίδης αγόρασε φρέσκα αυγά, φρούτα, ελιές, λάδι, μαρμελάδα και σαπούνι. Επίσης, έλαβε νομικές συμβουλές και απόλαυσε τις υπηρεσίες ενός λογιστή που τον βοήθησε με την φορολογική του δήλωση.
Και όλα αυτά δεν του κόστισαν ούτε ένα ευρώ γιατί προηγουμένως είχε κάνει δωρεάν ηλεκτρολογικές εργασίες και επισκευές για κάποια από τα άλλα 800 μέλη του δικτύου ανταλλαγών και αλληλεγγύης Μαγνησίας».
Με αυτή τη φράση, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Guardian που επισκέφτηκε τη Μαγνησία, θέλει να μεταφέρει την εικόνα μιας περιοχής που έχει πάψει να στηρίζεται στο ευρώ.
Αντ’ αυτού, οι κάτοικοι εξυπηρετούνται μέσω των ανταλλαγών αγαθών και υπηρεσιών. «Είναι ένας τρόπος να εκφράσεις την αλληλεγγύη σου και να οικοδομήσεις στενές σχέσεις», δηλώνει ένας κάτοικος Βόλου και μέλος του δικτύου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, πρόκειται για μια πρωτοβουλία κατοίκων της Μαγνησίας να αναπτύξουν ένα σύστημα για ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών του, χρησιμοποιώντας ως μέσον τη λεγόμενη τοπική εναλλακτική μονάδα (ΤΕΜ), καταργώντας το ευρώ από τις συναλλαγές τους.
Μάλιστα από τον επόμενο μήνα, συμπληρώνει το άρθρο, τα μέλη του δικτύου θα έχουν το δικό τους κτίριο όπου θα στήνεται καθημερινά μια αγορά και εκεί θα μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους παρέχοντας μόνο υπηρεσίες.