Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις στα υποκαταστήματα των τραπεζών από
δανειολήπτες, που – αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην έγκαιρη αποπληρωμή
των δόσεών τους – ζητούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, που έρχονται από την αγορά στεγαστικών δανείων και τα οποία ανησυχούν ιδιαίτερα τα στελέχη των τραπεζών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως 1 στα 3 νοικοκυριά σπεύδουν και αιτούνται να μειώσουν στην ουσία τη μηνιαία δόση, με όποιο κόστος… ακόμα, δηλαδή, και αν πρέπει – που εκεί οδηγεί η όποια ρύθμιση – να πληρώσουν συνολικά περισσότερους τόκους, όταν λήξει το δάνειο.
Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Κι αυτό γιατί, παρά τη σημαντική μείωση των χρημάτων, που εξασφαλίζουν με τη ρύθμιση οι δανειολήπτες, φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να είναι συνεπείς ούτε και με τα νέα δεδομένα.
Από αυτούς, λοιπόν, που ρυθμίζουν το δάνειό τους, επίσης 1 στους 3 δεν τα καταφέρνει με την καινούρια δόση. Γιατί, όμως; Όταν διαπραγματεύονται τη ρύθμιση, δε συμφωνούν με την τράπεζα για το ύψος της δόσης, που είναι εφικτό να πληρώσουν;
Ασφαλώς και ναι. Όταν, όμως, τα οικονομικά τους δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, οι μισθοί τους μειώνονται ή βρίσκονται χωρίς δουλειά, τότε κηρύσσουν ξανά στάση πληρωμών!
Σε αυτή την περίπτωση, όταν δεν πρόκειται για μπαταχτσήδες, τα τραπεζικά επιτελεία δείχνουν ιδιαίτερη επιείκεια και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, χωρίς να πιέζουν διαρκώς τους δανειολήπτες.