«Για να μην πίνουν οι νέοι πρέπει να έχουν στόχους όπως για παράδειγμα τον αθλητισμό. Αναμφίβολα, αν αθλούνται δεν θα υποκύψουν στο ποτό», λέει στο newsbeast.gr ο ψυχολόγος, Δημήτρης Δανιάς.
Και ξεκαθαρίζει ότι για να καταλήξουν στο συμπέρασμα οι ειδικοί να διαπιστώσουν για ποιο λόγο οι έφηβοι δοκιμάζουν και κατ’ επέκταση πίνουν αρκετά συχνά, πρέπει να απαντηθούν μία σειρά ερωτημάτων όπως «τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, γιατί βρίσκουν στο ποτό “παρηγοριά” κ.ά», ξεκαθαρίζει.
Πάντως, ο ψυχολόγος υποστηρίζει ότι εάν οι νέοι πιουν ένα ποτό δε σημαίνει ότι κινδυνεύουν. «Τα πάντα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Βασικό κριτήριο είναι οι νέοι να μπορούν να αντισταθούν στο ποτό και να μην πίνουν νομίζοντας ότι με τη χρήση μπορούν να ξεχαστούν. Στο ποτό δεν βρήκε ποτέ κανένας διέξοδο» αναφέρει. Για να τονίσει ότι πρέπει οι οικογένειες των νέων να στηρίζουν τα παιδιά τους.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως του προβλήματος που έχει δημιουργήσει το αλκοόλ στους νέους ότι ένας στους τρεις εφήβους καταναλώνουν ένα ποτό μία φορά την εβδομάδα και ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια πίνουν σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο. Αυτά τα στοιχεία έγιναν πρόσφατα γνωστά μετά από την πανελλαδική έρευνα (έρευνα HBSC/WHO). Και γι’ αυτό οι ψυχολόγοι συνιστούν στους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνουν χρήση οινοπνευματωδών ποτών.