Ένα θερινό σινεμά με τα… χεράκια τους κατασκεύασαν 180 έφηβοι στην παραλία της Αύρας στην Αίγινα από υλικά που βρέθηκαν στους δρόμους και τις παραλίες του νησιού.

Μέσα σε επτά μέρες και με τη βοήθεια γονέων, κατοίκων κι επισκεπτών που συμμετείχαν στις κατασκευές, αντάλλαξαν ιδέες, έμαθαν ο ένας από τον άλλον τεχνικές και κατόρθωσαν να μετατρέψουν μια άδεια και παλιά παιδική χαρά σε έναν χώρο πολιτιστικών δράσεων που θα καλύπτει τις ανάγκες των νέων από 13 έως 18 χρόνων που ζούνε στην Αίγινα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

pdisdra2

Σήμερα Πέμπτη, 6 Ιουλίου, όλα είναι έτοιμα για την εκδήλωση «Κάποτε φανταστήκαμε ένα σινεμά», μια δράση του Svoura Project. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κάσση Καφετσή, μέλος του Svoura Project «όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος Start. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να υλοποιούμε καλλιτεχνικές δράσεις με νέους αντλώντας έμπνευση από τα σκουπίδια της εκάστοτε τοπικής κοινότητας».

pdisdra3

Η Αίγινα όπως υπογραμμίζει η κ. Καφετσή επιλέχθηκε «διότι το νησί μεταφέρει τα σκουπίδια του στην Αθήνα. Επομένως σαν θεματολογία απασχολεί και τους κατοίκους και τα παιδιά το ζήτημα των απορριμμάτων. Έπειτα από τον κύκλο τριών εργαστηρίων, στο τέλος ζητήσαμε από τα παιδιά ποιες είναι οι ανάγκες τους. Μας είπαν ότι ήθελαν έναν χώρο τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διάφορες δράσεις. Έτσι, έπειτα από έρευνα επέλεξαν τον χώρο, ανέλαβαν τον καθαρισμό του, δημιούργησαν μια σκηνή από παλέτες, κατασκεύασαν τη βάση οθόνης από μεταλλικές δοκούς, έφτιαξαν κι έβαψαν τα καθίσματα από ελαστικά. Να αναφέρουμε βέβαια ότι όλα έγιναν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της αρχιτεκτονικής κολεκτίβας Basurama».

pdisdra6

Σήμερα στις 8:30 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του το πρώτο θερινό σινεμά φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα σκουπίδια και επαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα. «Θα βραβεύσουμε τους μαθητές 1ου γυμνασίου της Αίγινας για τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια του προγράμματός μας. Με αφορμή την βράβευση των μαθητών θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ Spin the reality και θα ακολουθήσουν προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους» προσθέτει η κ. Καφετσή. Το ντοκιμαντέρ Spin the reality δημιουργήθηκε από την ομάδα του Svoura Project, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ τα δικαιώματα των ταινιών παραχωρήθηκαν από το TAF (Thessaloniki Animation Festival) της οργάνωσης AddArt.

pdisdra4

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το δήμο Αίγινας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αίγινας. Όσο για το μέλλον του σινεμά, «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τους τοπικούς, αρμόδιους φορείς ώστε να περάσει στην διαχείριση των κατοίκων για να το λειτουργούν εκείνοι».

Τι είναι το Svoura Project

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Καφετσή, το Svoura project είναι μία πρωτοβουλία που ενσωματώνει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στον πολιτισμό. Υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Start, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα από το Ίδρυμα Robert Bosch, την Ομοσπονδία Κοινωνικοπολιτιστικών Ενώσεων Γερμανίας και το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Η δράση του Svoura Project ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και διήρκεσε μέχρι τον Απρίλιο.

«Συνεργαστήκαμε με το 1ο Γυμνάσιο Αίγινας οι μαθητές του οποίου αποτέλεσαν και τη βασική ομάδα. Στα τρία πρώτα κλειστά εργαστήρια συμμετείχαν 18 παιδιά. Σε αυτά τα εργαστήρια προσπαθήσαμε να επαναπροσδιορίσουμε την λέξη σκουπίδι και να δούμε πώς μπορούμε να της αλλάξουμε μορφή και να την δούμε συλλογικά και δημιουργικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καφετσή.

Και προσθέτει: «Έτσι ξεκινήσαμε να μαζεύουμε γύρω από την γειτονιά μας, από το σπίτι μας σκουπίδια, όπως παλιά αντικείμενα, παλέτες, ρόδες, ηλεκτρικές συσκευές. Τα περισσότερα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα με αυτό το πρότζεκτ παρά τις υποχρεώσεις τους στο σχολείο ήταν συνεπή κι έρχονταν κάθε Σαββατοκύριακο».

pdisdra1

Είπα ακόμα ότι οι ομάδες ξεκίνησαν με μικρές κατασκευές όπως για παράδειγμα «ένα μπουκάλι το μετατρέψαμε σε τηλεσκόπιο, κουτιά παπουτσιών έγιναν μικρές φωτογραφικές μηχανές είτε κρεμαστά γλυπτά». Εξάλλου, το κύριο μήνυμα που επιδιώκουν να περάσουν οι μαθητές κι οι νέοι του νησιού, είναι «φτιάχνοντας τον κόσμο μας από εμάς για εμάς».